Skip to main content

 

A városi ember azzal, hogy a nyüzsgő, hatalmas házakkal zsúfolt életteret választotta, sajnos erősen elszakad a természettől. Ezt próbálják kompenzálni a városlakók a zöld területekkel, ami lehet megfelelő megoldás arra, ha valaki kirándulni menne. De mi van azokkal, akik mondjuk a saját zöldségeiket szeretnék megtermelni a nagyvárosban?

Nekik eddig megoldást jelenthettek a közösségi kertek, amelyekhez azonban megfelelő nagyságú üres területre volt szükség. Most már azonban a helyszűke sem lehet akadály.

Budapesten is léteznek már olyan közösségi művelésű kertek, amelyeken a városlakók, ha nem is a teljes zöldségszükségletüket tudják megtermelni, de kiegészíthetik segítségükkel a fogyasztásukat. Az ilyen közösségi művelésű kerteknek azonban még mindig vannak hátrányaik: sok helyet foglalnak, a munka is sok velük, ráadásul a fenntartásuk sem olyan olcsó, tekintve hogy folyamatosan öntözni kell őket. Arról már nem is beszélve, hogy - ahogy a mezőgazdaságban lenni szokott - rossz időjárás esetén a termés sem garantálható.

hirdetés

Ezt küszöböli ki a Harvesting Station, ami Antonio Scarponi építész alkotása. Tulajdonképpen egy melegházról van szó, mely azonban sokban különbözik attól, amit eddig a klasszikus melegház fogalmán értettünk. Először mindjárt abban, hogy Scarponi ezt kifejezetten a városi igényeknek megfelelően tervezte meg, így nem foglal sok helyet. Összesen 4 négyzetméter szükséges egy egység elhelyezéséhez, és már készen is vagyunk. A terv további előnye, hogy tetszés szerint bővíthető, így a rendelkezésre álló hely függvényében akár több kis üvegházat is össze lehet illeszteni.

Hatalmas előny továbbá az elrendezés: míg a hagyományos termesztésben a földön, síkban folyik a munka, addig a városra tervezett melegházban függőlegesen helyezhetőek el a növények. Ezzel pedig sikerült elérni azt, hogy a 4 négyzetméteren akár 200 növényt is lehessen nevelni, ami már lehetővé teszi egy kisebb család ellátását is.

Szintén a javára írható, hogy a locsolással sem kell időt tölteni: a tervező ugyanis ezt a kis épület tetejére telepített víztározóval önműködővé teszi, ami összegyűjti az esővizet és egy csepegtető öntözőrendszer segítségével juttatja el a növényekhez. Így a tápanyag és vízellátás folyamatos, a növények növekedése pedig biztosított.

A tervező szerencsére a koncepció részleteit sem titkolja, így ha önnek is megtetszett a városi élelemforrás lehetősége, akkor a leírás alapján akár el is készítheti.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5