Skip to main content

A brazília labdarúgó világbajnokság során mintegy 120 ezren szálltak meg az Airbnb-n keresztül kibérelt lakásokban, szobákban, ami összesen 38 millió eurós bevételt hozott a bérbeadóknak – hangzott el a Magyar Telekom által szervezett, a közösségi gazdaságról szóló sajtóbeszélgetésen.

A 2008-ban indult szolgáltatás, amelynek keretében egy online rendszeren keresztül bárki, tetszés szerinti időre kiadhat akár egy szobát is, rendkívül népszerű, amit az is mutat, hogy már több mint 17 millióan éltek ezzel a lehetőséggel.

A közösség erejére építő megoldások már évek óta jelen vannak a piacon, ám a legutóbbi időben váltak elérhetővé azok a technológiák, amelyek lehetővé tették elterjedésüket. A gyors mobilhálózatok, illetve az okostelefonok térhódítása fontos szerepet játszik abban, hogy egyre népszerűbbek a közösségi gazdasági megoldások – mutatott rá Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója.

A modell egyébként felkeltette a hagyományos szolgáltatást kínáló vállalkozások figyelmét és ezzel együtt tiltakozásukat is kiváltotta. Az Airbnb által kínált szolgáltatás ellen a New York-i szállodák tiltakoztak, illetve hatalmas felzúdulást keltett a taxisok körében az Uber, a gyakorlatilag bármelyik autóst személyszállító vállalkozóvá alakító mobilalkalmazás is.

Kérdés ugyanakkor, hogy ezek a megoldások mennyire lesznek sikeresek Magyarországon.

Az eNET kutatása szerint az internetezők 23 százaléka véli úgy, hogy van értelme az eszközök, szolgáltatások megosztásának, vagyis a közösségi gazdasági modellnek – mondta el Kis Gergely, a piackutató cég ügyvezető igazgatója. Igaz, majdnem ekkora azok aránya is, akik elzárkóznak ettől a lehetőségtől, a felmérés szerint a hazai netezők 22 százaléka értelmetlennek tartja az ilyen megoldásokat.

Bővebben a válallkozásról és az ezzel kapcsolatos "visszaélésekről" itt lehet bővebben olvasni

Szerző: K. Z.

Forrás

Kép

TOP 5