Skip to main content

Nagyon hangulatos, I. Ferenc József korabeli gázlámpák világítják meg újév óta Prága egyik leghíresebb és legkedveltebb turista útvonalát, a Királyok útját – írja a Turizmus.com. A történelmi múltú Királyok útja a mai belvárosi Reprezentációs háztól az Óvárosi téren, a Károly-hídon és a Kisoldalon keresztül a Hradzsinba vezet. Ezt a turisták által kedvelt sétáló utat azért nevezik Királyok útjának, mert egykoron a mai Reprezentációs ház helyén lévő táborban, illetve későbbi épületben választották meg a cseh királyokat, akik aztán gyalog felvonultak a várhegyre, hogy a Hradzsinban elfoglalják trónjukat.

Prága történelmi városrészeinek sétálóutcáin és terein 2002 óta fokozatosan vezetik be újra a gázlámpákat, hogy minél inkább visszaadják a Moldva-parti metropolisz központjának egykori hangulatát. Az első 26 gázlámpát, amelyek a 19. századi lámpák hű másolatai, 2002 őszén szerelték fel és helyezték üzembe a híres Óvárosi tér szomszédságában elterülő Szénpiac téren. A Királyok útja 660 gázlámpájának utolsó darabjait újévkor gyújtotta meg először a korabeli öltözetet viselő városi lámpás.

Az esti lámpagyújtás - legfőképpen a Károly hídon - időközben turistaattrakcióvá vált. "A hídon lévő nem egészen két tucat lámpát ugyan negyed óra alatt is meg tudnám gyújtani, de legalább egy óráig is eltart a művelet. A turisták tapsolnak, ha kigyullad egy-egy lámpa, és szívesen fényképezkednek velem. Úgy érzem, senkit sem utasíthatok vissza. Nagyon szerencsésnek érzem magam" - nyilatkozta Martin Kotek, az egyik hivatalos prágai lámpagyújtogató a Mladá Fronta Dnes című lapnak.

"Célunk, hogy a lakosság és a turisták örömére az ódon és hangulatos zegzugos utcákba, illetve terekre esténként visszahozzuk az egykoron megszokott, romantikus, kékesfehér fényt. A világban ma már ritkán látni ilyet, és nem titkoljuk, hogy ezzel is vonzóbbá akarjuk tenni Prágát" - magyarázta újságíróknak az óvárosi tanács egyik képviselője. A Királyok útja mellett ugyancsak gázlámpákat kap a Hradzsin tér és környéke, valamint a Kisoldali tér is, ahol magyar és cseh nyelvű emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy az ott álló egykori jezsuita kolostorban lakott a 18. században néhány évig II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem.

A cseh fővárosban egyébként az utolsó gázlámpákat, amelyek még égtek a várhegy alatti Kisoldal egy-két utcájában, a múlt század hetvenes éveinek elején váltották fel korszerű villanylámpákkal. Prága az európai földrész egyik turisták által leginkább látogatott történelmi városa, évente mintegy négymillió külföldi (a Csehországba látogató külföldiek mintegy 60 százaléka) keresi fel - derül ki a Turizmus.com cikkéből.

Forrás: http://travelo.hu/hirek/2013/01/04/gazlampakkal_vilagitjak_meg_a_kiralyok_utjat_pragaban

Káp forrása: http://prague.tv/city-beat/?p=1195

TOP 5