Skip to main content

Baja Magyarország déli határán fekszik, Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa. Vízi közlekedés szempontjából is jelentős szerepe van a városnak, a Duna- Majna- Rajna vízi út egyik kikötője. Baja városa egyre kedveltebb turisztikai célpontja mind a hazai, mind a külföldi vendégeknek. Nem véletlen, hiszen természeti és kulturális értékei, rendezvényei, létesítményei igen vonzóak.

A város adottságai kiválóak, gazdag programokat kínálnak az ide látogatóknak. A Duna és a Sugovica számos látnivalót és szabadidős lehetőséget nyújt. Hajózás, fürdés, vízitúrák, horgászat várják a vendégeket. Természeti látnivalóink ezzel még nem értek véget. Baja közvetlen környékén terül el a Gemenc, amely szépségével igazi felüdülést jelent a túrázóknak. Ez az érintetlen szépség, gazdag vad- és növényvilággal, a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A város értékes építészeti értékei, gazdag programjai, gasztronómiai értékei és tradíciói igazán vonzó úti céllá teszik Baját.

A város számtalan lehetőséget nyújt a szabadidő aktív eltöltésére. Ez az a hely, ahol senki sem unatkozhat! Természeti értékeink számos lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra és a feltöltődésre. A Duna és a Sugovica a leggazdagabb szabadidős helynek bizonyul, hiszen a vízitúrákon át, a kenutúrákig és a horgászatig számos lehetőséget rejtenek. A város környéke pedig akár gyalogos, akár kerékpártúrákhoz is tökéletes helyszínt nyújt.

Fürdőzés

A gyönyörű bajai belváros képének meghatározója a Sugovica, a Duna holtága. Homokos partjával, fűzfáival ez a környék legkedveltebb ingyenes strandja. Nyaranta fiatalok társasági életének legfőbb színtere, reggeltől napnyugtáig tartó fürdőzésekkel, labdajátékokkal, csónakázással, napozással.

Vízi sport

A vizek szerelmesei Baján szinte az összes vízi sportot kipróbálhatják, lehetőség van vízisí, motorcsónak, kajak, kenu, kielboat és jet-ski bérlésére is.

Sétahajózás

Kedvelt kirándulási forma a sétahajókázás. A baja környéki vízi világot megismerni vágyó turisták a Petőfi-szigetet hajózhatják körbe, vagy a gemenci Duna szakaszon, ill. kedvező vízállás esetén a mellékágakban is hajózhatnak a Gemenc, a Veránka, vagy a Déri sétahajó előzetes egyeztetés szerint bérelhető, sőt kisvonatozással, étkezéssel, idegenvezetéssel kombinált programok is megvalósíthatóak.

Vízitúra

Mesés élményben lehet része mindazoknak, akik a Nagy-Dunán lefelé haladva vágnak neki kalandos vízi túrájuknak, hiszen zátonyos kis szigetcsoportok várják a kirándulókat. Feltétlenül szerelkezzünk fel élelemmel, labdával, naptejjel, nem utolsósorban napernyővel, ugyanis ha már kikötöttünk, érdemes az egész napunkat rászánni a maradásra!

Horgászás

Baja vízi város, így nagy hagyományai vannak a horgászatnak. A város főterétől már 50-60 méterre is hódolhatnak szenvedélyüknek a horgászok. A környék vizei, a Sugovica, a Kék-tó, a Dunavölgyi-csatorna, a dunai holtágak, valamint a Duna folyó számos lehetőséget kínálnak, ugyanis engedéllyel szinte bárhol horgászhatóak. A várostól délnyugatra kezdődő Szeremlei Holt-Duna, valamint a Duna menti községek horgászvizei szintén felejthetetlen élményt nyújtanak. Napi-, heti-, és éves jegyek válthatók érvényes tagsággal rendelkezők részére a Bajai Sporthorgász Egyesületnél (Baja, Petőfi-sziget), valamint a bajai horgászüzletekben.

Halászeszköz-bemutató a gemenci erdőben

Kirándulás lovas-fogattal az ártérbe, hagyományos népi halászeszközök használatának bemutatása (dobóháló, varsafélék), a hálókötés fortélyai, rögtönzött kanálkészítés dunai kagylóból. Bajai halászlé fogyasztása. Városnézés lovas fogattal, idegenvezetővel. Jelentkezni a programra Pencz József kishalász-szerszám készítőnél lehet Tel: 06-70/382-4490.

Kisvasutazás

Indulás a Gemenci erdőbe menetrendi, nosztalgia és különvonatokkal a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjából, nyári, ill. téli menetrend szerint, minden nap. A kisvonatozás kiegészíthető kiállítások, természetfilmek megtekintésével, szakvezetéssel a tanösvényeken, kerékpár és kenubérléssel, túravezetéssel, vagy pl. étkezéssel.

Amire minden bajai büszke: Bajai Halászlé

A bajaiak Európa halevő rekorderei az évi 6,6 kilogrammos egy főre jutó mennyiséggel. Baja városa 1996-ban ünnepelte várossá nyilvánításának 300. évfordulóját. Ez alkalomból a város főterén 463 bográcsban főtt azonos recept alapján a híres bajai halászlé. A főzéshez 3 tonna halat, 300 darab vöröshagymát, 150 kilogramm paprikát és 4000 liter vizet használta, az ínyencséget 6000 vendég fogyasztotta el. A legidősebb halfőző 76 éves, a legfiatalabb 12 éves volt. A rendezvényt 1996 óta minden évben megtartják.

A bajai halászlé receptje:

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!

A mennyei halászléhez 5 fő részére szükséged lesz:

• 3 kg halra, melynek – nézd meg jól - ¾-e ponty legyen
• a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagymára
• egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikára, sóra
• 4-5 db erős cseresznyepaprikára vagy Erős Pistára
• gyufatésztára

Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és - könnyek közepette – vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet! Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1 – 1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra. Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Ettől lesz igazán pikáns a hallé íze! Lassan megkóstolhatod, s ha úgy érzed még nem tökéletes, ízesítsd bátran. Közben ne felejtsd el a tésztát sem kifőzni egy külön fazékban. A forrástól számított fél óra elteltével már kész is a műved! A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. Bízhatsz a sikerben, a csodás, gőzölgő lének, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni!

Programajánlat Baján 3nap/2 éjszaka

1.nap
Érkezés a délutáni órákban, szállás elfoglalása.
Kora esti órákban a Halászpartról indul a sétahajó, amely körbeviszi a vendégeket a Petőfi-sziget körül a Türr István Kilátóig, ahol kiköt, majd visszatér a Halászpartra.
2. nap
Délelőtt a városi piac (szerda, szombat) megtekintése és városnézés idegenvezető kíséretében. Délután a Hajósi Érseki Kastély megtekintése és borkóstoló a Pincefaluban.
3. nap
Reggeli után kiutazás Pörbölyre. Pörböly a „Gemenc kapuja”, az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik Bajától 10 km-re. Az Ökoturisztikai Központból indul az ártéri rengetegbe a Gemenci Erdei Vasút. Az új fogadóépület széleskörű szolgáltatásokat nyújt, a múzeum betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élővilágát.

Szállásajánlat:

Ahol a bajai halászlét rendelésre bográcsban készítik a vendégeknek!
Kolibri Panzió
Baja, Batthyány u. 18.
Tel: 79/321-628, 06-30-544-7777
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.kolibribaja.hu

A Kolibri Panzió Baja belvárosában, a Szentháromság tértől 50 méterre egy csendes kis utcában található. A város egyik legrégebbi panziója 2004 óta teljesen átalakítva és kibővítve, új bútorokkal és vizes blokkokkal várja vendégeit.

Az alagsori 12 személyes modern pince kiválóan alkalmas rendezvények tartására, a földszinti 20 személyes presszóban az állandó internet kapcsolatot a vendégek ingyen használhatják. Az első emeleten a konyha-étkező mellett 5 szoba található, a tetőtérben a társalgó és újabb 5 szoba helyezkedik el. A rendelkezésre álló szobáinkban 2 pótággyal összesen 22 fő elhelyezését tudjuk vállalni.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/utazas/a-bajai-ember-olyan-harmoniaban-elhet-egyutt-a-termeszettel-amely-ma-mar-keves-varoslakonak-adatik-meg.html

TOP 5