Skip to main content

Ha növényekkel díszítjük a munkahelyünket, a dolgozók boldogabbak és elégedettek, állítja egy új tanulmány. "Felfedeztük, hogy ha az irodában ablakok és növények vannak, vagy ha csak növények, sokkal elégedettebbek vagyunk a munkánkkal” – mondta Tina Cade kertészeti professzor a Texas State Egyetemről. „Úgy véltük, ez fontos, mert több munkáltató is igyekszik boldoggá tenni munkavállalóit, és olyan költséges megoldásokkal segítik ezt, mint pl. az óvoda vagy a konditerem. Ha a stratégiai pontokra növényeket helyezünk el, kevesebb befektetéssel is elérhetünk eredményt.”

A csapat 450 texasi és középnyugati dolgozót kérdezett ki arról, mennyire elégedettek munkahelyükkel és munkakörülményeikkel. Azok, akik ablakos, virágokkal teli irodában dolgoztak, jobban érezték magukat, jobb teljesítményről számoltak be. Mikor az általános életminőségükről kérdezték őket, a virágok és ablakok közt dolgozók 82 %-a elégedettségről, boldogságról számolt be.

Az ablak nélküli, de virágos irodában dolgozók 69 %-a, a virágok és ablak nélküli irodában dolgozóknak pedig csupán 60 %-a nyilatkozott hasonlóan. Az a csoport volt a legelégedetlenebb, akik virágok és ablakok nélküli helyiségben dolgoztak.

Csupán 58 %-uk tartotta magát egészében véve boldognak vagy elégedettnek. 0,8 %-uk egyenesen nyomorultul érezte magát, míg az ablakos és/vagy virágos helyen dolgozók közül senki sem számolt be hasonló érzésről.

"Nagyon meglepett, hogy néhány cserép virág hatásosabb, mint egy ablak.” – mondta Cade. „Mindenki ablakra vágyik, de ezek szerint a virág megfelelő alternatíva.” A kutatók elmondása szerint kiszűrték az egyéb hatásokat, mint pl. fizetés, pozíció, életkor, származás. Statisztikailag jelentős eltérést találtak az elégedettség és az életminőség terén.

Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php

TOP 5