Skip to main content

intelligens autopalya2013 közepére elkészül Hollandiában a világ első intelligens autópályája a Roosegaarde designstúdió díjnyertes tervei alapján. A cél az, hogy az autózás élményét és biztonságát ne a járművek fejlesztésével próbálják fokozni (amit nem biztos hogy mindenki megengedhet magának), hanem magát az utat változtassák meg, és építsenek bele minél több interaktív kijelzőt, a vezetést támogató segédeszközt.

Az intelligens út a működéséhez szükséges energiát napelemekkel és mini szélkerekekkel szerzi be. Az aszfaltba épített kijelzők nappal a napsugárzással töltik magukat, hogy éjjel világítani tudjanak.

A sötétben derengő fényt bocsát ki a záróvonal, illetve az út szélét jelző csík, hogy segítse az éjjeli vezetést, hasonló a funkciója az út mellett elhelyezett fényforrásoknak is, amelyek mozgásérzékelőkkel vannak ellátva, és csak akkor kezdenek világítani, ha jármű közeledik feléjük.

A legérdekesebbek azok az aszfaltba épített kijelzők, amelyek az útviszonyokról, a hőmérsékletről, és a forgalmi helyzetről adnak információkat. Ezek alapján a sofőrök mindig pontosan tisztában lehetnek azzal, melyik sávban érdemesebb haladniuk, várható-e lassulás vagy forgalmi dugó az úton, vagy hogy vigyázniuk kell-e a vizes, vagy lefagyott útszakaszok miatt

Forrás: http://index.hu/tech/2012/10/26/intelligens_autopalya_epul_hollandiaban/

TOP 5