Skip to main content

Újabb lépést tett az elektronika és a kerékpár összeházasításban a Mitteldeutsche Fahrradwerke AG, más néven MIFA. A nagy német kerékpárgyártó X-PESA nevű gépe állítólag megszünteti a lánc áttételt. Az Institut für Automatisierung und Informatik és a Harz Főiskola közreműködésével megalkotott új biciklin a pedál nincs direkt kapcsolatban a meghajtott kerékkel.

A kerékpáros egy generátort teker, a kereket pedig az általa megtermelt áram hajtja egy agyba épített elektromotor segítségével.

Az emberi áramtermelést természetesen akkumulátoros rásegítés is kiegészíti. A kerékpár elektronikus vezérlő egységét okostelefonnal lehet irányítni Bluetooth-on keresztül.
bringa2

A gép használhatóságát és a valódi paramétereket még nem láthatta közönség, a prototípusról videót sem tettek közzé, így nem lehet tudni, hogy a generátor, a motor és az akkumulátor együtt mennyit nyom, és hogy a pedállal termelt energia valójában mire elég. Tény, hogy nem az X-PESA az első kísérlet a lánc elhagyására. Az Eurobike 2012-es kiállításon mutattak be két új kerékpárt, a Mando Footlose és a PG Bikes Blacktrail 2-t, amelyekkel más gyártók is elindultak az e-bike fejlesztések ezen irányába.

A MIFA mérnökei mindenesetre már most is büszkék, hogy a prototípussal sikerült meghaladni egy régi problémát, és belépni egy teljesen új fejlesztési területre.

Forrás: http://kerekagy.blog.hu/2012/10/19/a_kovetkezo_lancszem_a_lanc_nelkuli_e-bike

TOP 5