Skip to main content

Az otthonos kényelem és a hazai turizmus megemelkedett igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat. Ásztai Bálint és Kovács Csaba Pécsett épült vendégháza nyerte az idei "Év Háza" díjat. A baranyai megyeszékhelyen felhúzott épületegyüttes tervezésénél alapvetés az időtállóság és a természet-közeliség volt, mindamellett, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot is.

Az épület egy villa társaságában, egy közel 5 ezer négyzetméteres lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzá tartozó kisebb léptékű, vendégek fogadására alkalmas épület megtervezéséről szólt. A megbízó ugyanis széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, a hazai és külföldi vendégek "egymásnak adják a kilincset".

A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus termés-, és szabályos fűrészelt keménymészkő burkolat, valamint a nagy üvegfelületek harmóniája, továbbá tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő.

"Válságterhes időszakot élünk, hihetetlenül súlyos válságot él meg a hazai építőipar, s így a magyar tervező szakma is" - mondta el Szaló Péter. A Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy egyértelmű keresletcsökkenés figyelhető meg a szegmensben, miközben a hazai épületállomány műszaki állapota elavult, nem felel meg a mai kor műszaki és funkcionális követelményeinek. Ezt a paradoxont viszont fel kell oldani, a  keresletet tehát generálni kell. Erre jelent üdítő példát az Év Háza díj is, mely pozitív jövőképet állít hitvallásával a hazai építész-tervező társadalom elé is.

A zsűri a pécsi villaépület elismerése mellett két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.

További fotók megtekinthetők az alábbi linken.

Forrás: http://penzcentrum.hu/lakas/ez_a_luxusvilla_lett_az_ev_haza_+_kepek.1034096.html

TOP 5