Skip to main content

A Tesla autógyártó június 22-én kezdi meg a világ első teljesen elektromos prémium sedan autójának értékesítését. Akik idejében lefoglalták a közel 12 millió Ft-os járművet most egy meghívásos eseményen próbálhatják ki és vihetik haza az új S modellt.

„Még 2006-ban az volt a tervünk, hogy építünk egy elektromos sportautót, ezt követően pedig egy megfizethető árú sedan-t, ezzel elősegítve a kőolajtól való függetlenítést” – mondta Elon Musk, a Tesla Motors igazgatója.

„A modell S leszállítása egy kulcsmomentum a tervben és a Tesla Motors sorozatgyártóvá válásának, valamint a 21. század egyik vonzó autógyártójának kezdete.”

Még 2009-ben hozták nyilvánosságra, hogy több mint 10.000 foglalás érkezett az S modellre, terveik szerint 2013 után évente legalább 20.000 darabot értékesítenek a járműből.

Az autó 4.4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, ami elég sportosnak mondható. A belsőégésű motor hiánya miatt a tér valamivel tágasabb, több hely marad az utasoknak, valamint a csomagtartónak. A tetemes mennyiségű akkumulátort az utastér alatt helyezték el, ezzel az autó súlypontja nagyon alacsonyra került, kanyarodás szempontjából fontos tényező.

Ha már elektromos autó, az egyik legfontosabb tényező a töltés és a hatótávolság. Egy teljes feltöltéssel az autó akár 480 km-t is képes megtenni, így hosszabb távú autózásra is használható. 240 V-os (40 A) hálózatról a teljes feltöltés 10 órát vesz igénybe, de ha naponta csak 60 km-t utazunk, ami mondjuk egy ingázó esetében elfogadható, akkor a feltöltés alig több mint egy óra. Ha éjszakai tarifával számolunk, akkor a 60 km-t 340 Ft-ból meg tudjuk tenni. Ugyanezt egy benzines autó esetében több mint 1500-1800 Ft-ba is kerülhet, vagyis az üzemanyag költsége az ötöde is lehet hagyományos versenytársainak.

Nagyon fontos azonban a karbantartási és alkatrész költség, ami egy pusztán elektromos autó esetében igen magas. A technológia még nagyon új és éveknek kell eltelni a szélesebb körben való elterjedésig. Magyarországon, ma Budapesten is alig egy tucat töltőállomás található, így a menet közbeni töltés nem mindig lehet egyszerű.

Az Origó egyik újságírója saját tapasztalatait osztja meg egy elektromos autó használatáról ebben a cikkben, mindenképp érdemes elolvasni!

Forrás: http://energia.ma/technologia/kozlekedes/20120618-hamarosan-elerheto-az-elso-teljesen-elektromos-premium-sedan/

TOP 5