Skip to main content

medve farkas Szlovénia 

A túlszaporodott medvék és farkasok megritkításáról fogadott el törvényjavaslatot a szlovén kormány.

Az állomány megtizedelését a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és úgymond emberre is veszélyesek lehetnek.

hirdetés

A törvényjavaslat szerint 200 medvének kell pusztulnia, közülük 175-öt kilőnek, a fennmaradó 25 állat reményeik szerint más úton-módon pusztul el, a természet végez velük, vagy valmilyen baleset.

Szlovéniában a 20. század elejére csaknem kihaltak a medvék, amelyek azonban mára újra elszaporodtak. Az országban élő medvék számát 1000-re becsülik, holott egy 400 egyedből álló populáció számítana optimálisnak.

Szakértők szerint az országban élő medvepopuláció olyan szintet ért el, hogy tovább növekedését nem szabad megengedni. Az elszaporodott medvék sok kárt tesznek a jószágban, ami miatt a gazdák dühösek a kormányra. A hatóságok szerint a medvék veszélyt jelenthetnek az emberre is.

A tervezet javasolja 11 farkas kilövését is. A mezőgazdasági minisztérium szerint Szlovéniában 12 farkasfalka él, 5-10 állatból álló csoportokban. Aleksandra Pivec miniszter szerint csak a farkasok idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot öltek meg Szlovéniában.

A medve- és farkasállomány azután nőtt meg, hogy egy civil természetvédő szervezet sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a kormány korábbi állatritkítási határozatát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5