Skip to main content

mehek notredame

A Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetében élő méhek élnek és zümmögnek, miután túlélték a hétfői pusztító tűzvészt.

A tényt Nicolas Geant méhész erősítette meg vasárnap a CNN hírcsatornájának.

hirdetés

Három kaptárnyi méh élt a székesegyházban

A méhek túlélésének tényét Andre Finot, a Notre-Dame szóvivője is megerősített, aki azt mondta, hogy a méhek az oltás után is ki- és berepülnek a székesegyházban elhelyezett kaptáraikba, ami azt jelenti, hogy élnek.

Amikor kigyulladt a katedrális, azonnal ránéztem a légifelvételekre és megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy a kaptárak nem kaptak tüzet 

– mondta Nicolas Geant méhész.

A Notre-Dame székesegyházban 2013-ban három kaptárat helyeztek el: mindhármat az első emeleten, a sekrestye fölötti tetőszerkezetben, közvetlenül a rózsaablakok alatt.

Valamennyi kaptárban 60 ezer méh lakott, így remélhetőleg összesen 180 ezer rovar élhette túl az órákon át tomboló tűzvészt.Geant elmondta azt is, hogy a kaptárakat valószínűleg nem érhették a lángok, amelyeket körülbelül 30 méterre helyeztek el a főtető alatt, ahol a tűz elterjed.

Még nem tudják, hogy az összes méh túlélte-e a tűzvészt

Szerencsére a tűz elkerülni az épület azon részét, ahol a kaptárak vannak, mert különben nem tudták volna túlélni ezt a szörnyű tragédiát – magyarázta Geant. – A kaptárak ugyanis fából készültek, így a lángok azonnal elemésztették volna őket.

Hozzátette, hogy a méhviasz körülbelül 63 fokon olvad el és ha ez megtörténik, az olyan mértékben „összeragasztotta volna a méheket", hogy mindannyian elpusztultak volna.

A méhész szerint valószínű azonban, hogy bár a tűz nem, de a füst biztosan elöntötte a kaptárakat, de szerencsére ez nem befolyásolta a kis pollinátorok túlélési esélyeit, hiszen a méheknek nincsen tüdejük.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az összes méh túlélte-e a tűzvészt, mert a helyszínt még képtelenség közelebbről megvizsgálni, ám bízom benne, hogy ha a lángok megkímélték a kaptárokat, akkor nem véletlenül járnak a mai napig ki és be oda

– zárta gondolatait Geant, aki szerint valóságos csoda, hogy az állatok megúszták ezt a borzalmas tragédiát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: GERARD HARTEN

TOP 5