Skip to main content

Több mint hatmilliárd euró gyűlt össze 112 ország állami- és magánkézből érkezett felajánlásai révén a Málta fővárosában, Vallettában megrendezett Our Ocean (A mi óceánunk) elnevezésű konferencián.

A tanácskozás legfőbb célja a napjainkra aggasztó méretűre növekedett tengeri környezetszennyezés visszaszorítása.

hirdetés

A világtenger teljes területének alig öt százaléka élvez védelmet

Az összegyűlt pénzösszeg csaknem felét az Európai Unió - a pénteken véget ért kétnapos konferencia szervezője -, annak 28 tagállama, valamint az Európai Fejlesztési Bank (EIB) ajánlotta fel. A konferencia célja az óceánok védelmét szolgáló projektek, úgy mint a műanyaghulladékok és az illegális halászat elleni harc, valamint az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására irányuló programok finanszírozása és megszervezése.

A tengerek szennyezettsége súlyos probléma: évente több mint 10 millió tonna hulladék kerül a nyílt vizekbe.

Jelenleg a világ tengeri és part menti területeinek kevesebb mint 5 százaléka élvez törvényi védelmet.

A 2014 óta rendszeresen megrendezett Our Ocean konferencia révén eddig mintegy 8,7 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az óceánok védelmére, és a résztvevők elhivatottságát jelzi, hogy a 2017-es év felajánlásai felülmúlták a szervezők várakozásait.

Az anyagi hozzájáruláson túl a részt vevő országok ígéretet tettek rá, hogy több mint 2,5 millió négyzetkilométernyi tengeri terület védettségéről fognak gondoskodni a jövőben.Ezen kívül a világ öt vezető biztosítótársasága is jelezte,

hogy a jövőben nem köt üzletet olyan hajókkal, amelyek érdekeltek az illegális, vagy nem szabályozott halászatban.

A vállalások teljesítését a 2018-as konferencián fogják ellenőrizni Indonéziában.

Kihalás szélére került halfajok, pusztuló tengerpartok

Az összesen mintegy 362 millió négyzetkilométer kiterjedésű világóceán alapvető szerepet játszik a földi élet fennmaradásában. A világtenger hőakkumulációs rendszerének köszönhető a Föld kiegyenlített éghajlata, ami nélkül nem alakulhatott és nem is maradhatott volna fenn az élet a bolygón.

A tengerek kiemelten fontosak az élelmezés szempontjából,

és a Föld népességének csaknem a fele is a tengerpartok 100 kilométeren belüli sávjában koncentrálódik. A környezetszennyezés és a világtengert kizsákmányoló rablógazdálkodás napjainkra akut, az emberiség jövőjét veszélyeztető problémává nőtte ki magát. A világóceán 17 nagy halászati körzetéből ma már 14 kritikusan lehalászott.

Miközben 1990 óta két és félszeresére növekedett a halászflották egységeinek száma, egyes élelmezési szempontból kiemelt fontosságú halfajok mennyisége kritikusan lecsökkent.

Az intenzív halászat miatt számos faj reprodukciós egyensúlya megbomlott.

Néhány különösen népszerű étkezési halfaj, mint például a kékúszójú tonhal (Thunnus tynnus) napjainkra kihalás közeli állapotba került.

A tengerpartokon folytatott kiterjedt építkezések, és az ezek során tengerbe hordott törmelék, a partvidéki mezőgazdasági területek növekedése miatt a vízbe kerülő egyre nagyobb mennyiségű műtrágya-származékok, a műanyagszennyezés, továbbá a tisztítatlan szennyvizek, valamint a tengeri olajbányászat, egyes területeken pedig a túlnövekedett turizmus a globális felmelegedés hatásaival együtt kritikussá teszi a jelenlegi helyzetet.

A tengerek egészségének megőrzése globális kihívássá és feladattá vált.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A máltai fővárosban, Valettában rendezték meg az Our Ocean nemzetközi konferenciát, Forrás: Thinkstock

TOP 5