Skip to main content

 

Hamarosan összeomolhat a tanzániai Selous Nemzeti Park területén élő elefántok populációja, hacsak nem kerül sürgős ellenőrzés alá az orvvadászat és bányászat.

A WWF közlése szerint Afrika egyik kulcsfontosságú élőlénye hat éven belül eltűnhet.

hirdetés

Már csak 15 ezren maradtak

Hat éven belül eltűnhetnek az elefántok Afrika egyik legfontosabb vadrezervátumából. A WWF jelentése kimondja: meg kell állítani az ipari méreteket öltött orvvadászatot és megfékezni az „ész nélküli” bányászatot. A Selous Nemzeti Park Dél-Tanzánia világörökségi helyszíne,

ahol az 1970-es évek óta évente átlagosan csaknem 2500 elefántot veszítenek el.

Az évtizedek óta tartó, tendenciózusan folyatódó esemény mára érte el a kritikus szakaszát: a legutóbbi összeszámlálás során csupán mintegy 15 ezer ormányos maradt a területen.

„Az elefántok száma történelmien alacsony szintet ért el, ezért sürgős intézkedésekre van szükség a fennmaradt állatok védelme érdekében és azért, hogy beállítsunk egy stabil és fenntartható méretű populációt” – mondja ki a WWF új tanulmánya, amelyet a Guardian ismertet. „Ha a csökkenő tendencia folytatódik, akkor az elefántok 2022-re eltűnnek a Selous Nemzeti Park területéről.”

Megsemmisülnek az élőhelyek

A park az elefántok mellett oroszlánok, leopárdok, vadkutya, bivaly, víziló, krokodil és több mint 400 madárfaj otthona.

Élőhelyüket a nagyszabású bányászat is fenyegeti.

A Selous Nemzeti Park közel 75 százalékára olaj- és gázbányászati koncessziók érvényesek, és összesen 54 bányászati koncessziót engedélyeztek. A WWF jelentése szerint a bányászat vízszennyezéshez és a környezet pusztulásához vezethet.

 

Három emblematikus afrikai növényevő elterjedési területének zsugorodása. Afrikai elefánt (kb. 1600 vs. 2008), közönséges víziló (kb. 1959 vs. 2008) és keskenyszájú vagy fekete orrszarvú (kb. 1700 vs. 1987). A történelmi elterjedési területet kék, az újabbat piros szín jelzi, Forrás: Science Advances 

„A nyersanyag-kitermelő iparágak a környezet enyészetét okozzák, beleértve az élőhelyek megsemmisítését a feltárási helyek közvetlen környékén – hangsúlyozza a tanulmány. – Sőt, 2012-ben a Selous világörökségi helyszín határát úgy módosították,

hogy a változtatás lehetővé tegye egy nagyszabású uránbánya létesítését a védett terület déli részén.

A bánya várhatóan 60 millió tonna mérgező radioaktív hulladékot fog termelni.”

Kilencven százalékkal kevesebb elefánt

Csupán negyven évvel ezelőtt, ugyanezen a területen még majdnem 110 ezer elefánt él. Az orvvadászat két hulláma mintegy 90 százalékkal csökkentette számukat.

A park ökoszisztémáján túlnyúló populációjuk 2007-ig mindössze 70 406 egyedre zsugorodott, majd 2010 és 2013 között, a második kilövési hullámban naponta átlagosan hat elefántot öltek meg az orvvadászok.

 

Vámtisztek bemutatják a bangkoki reptéren lefoglalt afrikai elefántagyarakat . Az orvvadászat és az illegális elefántcsont-kereskedelem végveszélybe sodorhatja Afrika legnagyobb szárazföldi állatát, Forrás: MTI/EPA/Narong Szangnak 

A WWF szerint a vadon élő állatok elvesztése óriási anyagi következményekkel járhat Tanzániában. A természetvédelmi terület 6 millió dolláros éves bevételt generál jelenleg, amelyen természetvédők, a nemzeti kormány és a környéken élő több mint 1,2 millió ember osztozik.

Csökken a park vonzereje

„A nemzeti park elsősorban a nagy vadállományból és érintetlen természetes ökoszisztémák bemutatásából termel jövedelmet.

Az elefántok és az élőhelyek elvesztésével a terület vonzereje is csökken a turisták szemében,

ráadásul veszélyezteti azt a létfontosságú ökoszisztémát, amely olyan szolgáltatásokat nyújt a helyi közösségeknek, mint például a vízellátás és a szén-dioxid megkötése” – fogalmazza meg a jelentés.

„Beavatkozás nélkül ezek a káros ipari tevékenységek és az orvvadászat drámaian csökkenti a természetvédelmi terület értékét, ami megnehezíti a megfelelő helyszíni vadvédelem biztosítását és azt a törekvést, hogy a hely önfenntartóvá válhasson.”

Nyomás alá helyezik a kormányzatot

A tanulmány szerzői egy olyan, teljes társadalmi-gazdasági értékelésre ösztönzik a tanzániai kormányt, amely a Selous Nemzeti Parkban tervezett bányászati ​​tevékenység hatását közvetlenül és közvetetten is megállapítja, felbecsüli.

„A tanzániai kormány kezelje egyenlő szinten a jelen és a jövő generációinak szükségleteit, valamint segítse azokat a tevékenységeket, amelyek a hosszú távú fenntartható fejlődést szolgálják és tartós munkahelyteremtéshez vezetnek!” – hangsúlyozzák a természetvédők, akik a „gondosan irányított” turizmus előnyben részesítését szorgalmazzák az olyan, rövid távú profittermelő tevékenységekkel szemben, mint az olaj-, gáz- és ásványianyag-kitermelés.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: Afrikai elefántok a szavannán, Forrás: Wikimedia Commons

TOP 5