Skip to main content

 

Van Magyarországon egy hely, amit ha némi jó indulattal is, de Európa Amazonasának hívnak.

Az ország déli részén a Duna-Dráva-Mura által közbezárt terület a magyarországi bioszféra-rezervátumok egyike.

hirdetés

A bioszféra-rezervátumok az UNESCO Ember és bioszféra programjában kijelölt természetvédelmi területek. Rendeltetésük, hogy bemutassák az ember és természet között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot. Feladataik közé tartozik a terület természeti értékeinek és diverzitásának megőrzése és a fenntartható fejlődés biztosítása.

Magyarországon hat bioszféra-rezervátum is van, az aggteleki, a hortobágyi, a kiskunsági, a Fertő tavi, a pilisi és a legutoljára felvett Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum.

A Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum mintegy 631 hektárnyi területe az egyik legnagyobb összefüggő, érintetlen természeti terület a Duna-medencében. A terület a Dráva és Mura folyók alsó és a Duna Dráva-torkolata feletti szakaszát jelenti.

 

Ezen a szakaszon a három folyó az emberi beavatkozások ellenére is fantasztikus biológiai sokféleségnek és ritka, természetes élőhelyeknek ad teret. Találunk itt ártéri erdőt, kis szigeteket, kavics- és homokzátonyokat, mellékágak és holtágak által barázdált felszínt. A rezervátum legfőbb értéke az itt fészkelő madarak sokasága és a stabil halállomány.

Az Európa Amazonasa jelzőt vadsága miatt kapta. Magyarországi viszonyok között a folyóknak ez a szakasza a kevésbé szabályozott folyószakaszok közé tartozik, innen ered a hízelgő „Amazonas” név.

Minden okunk megvan, hogy legfiatalabb bioszféra-rezervátumunkat megőrizzük ebben az állapotában. A jelenlegi rendszer fennmaradt természetes formái csökkentik az árvízveszélyt, biztosítják a jó vízminőséget, és mindemellett a hely kiváló rekreációs terület.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: http://www.amazon-of-europe.com/

TOP 5