Skip to main content

Úgy tartja a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Az is általánosan elfogadott tény, hogy a kutyák és a farkasok rokonok. De azt talán kevesen tudják, hogy a kutyák nem a farkasokból fejlődtek ki, hanem a két fajnak közös őse volt. Ez az ősi egyed mára már kihalt, de ez a kapocs a szóban forgó vadállatok és háziállatok között.

Csupán tucatnyi kutyafajról mondható el, hogy több ezer éves múltra vezethető vissza a megjelenésük. A ma regisztrált kutyafajták közül körülbelül 400-500 van, ezek viszonylag gyorsan, 100-150 év alatt fejlődtek ki az úgynevezett alapfajokból.

A kutyák háziasítása 10 000 – 100 000 évvel ezelőtt kezdődhetett, és ez az elválás elsősorban viselkedésbeli volt. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Kubinyi Enikő etológus arról mesél, hogy az ipari forradalom előtt a kutyákat azért tartották, mert funkciójuk volt. A jóléttel viszont megjelent a kedvtelési kutyatartás. A műsor másik vendége Pongrácz Péter etológus szerint a kutyatartás szomorú eredménye a kutyakiállításra való tenyésztés. A szervezett kutyatenyésztés talán legrégebbi formája, melyben kizárólag a küllemi jegyek a meghatározók, a tenyésztés során is csak erre fókuszálnak, és nem veszik figyelembe az ebek egészségét.

Ha nem tudja este megtekinteni a filmet, vagy másnap az ismétlést, megteheti akár most is a csatorna weboldalán.

TOP 5