Skip to main content

Napfogyatkozás. 21 éve alakult meg a Magyar Természetfotós Szövetség. A szervezet létrejöttekor a 13 alapító tag eredeti célkitűzése az volt, hogy Magyarországon is elfogadtassák a természetfotózást, mint a művészi fotográfia egyik ágát. Az első 15 évben sikerült megmutatni, hogy nem csak dokumentarista műfajként működhet ez a fajta fényképezés.

Az utóbbi 6-7 évben a magyar természetfotósokat már európai és világszinten is a legjobbak között tartják számon: sorra nyerik a különböző díjakat, elismeréseket. 2010-ben például Máté Bence kapta a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek. A jelenleg 68 tagot számláló társaság minden fotósa saját látásmóddal rendelkezik, és törekszik arra, hogy a természet értékeire felhívja a figyelmet.

A legfontosabb kritérium a tagok munkáival szemben a minőség. Talán ezért is olyan nehéz bekerülni a Magyar Természetfotós Szövetségbe: évente csak 2-5 tagot vesznek fel, akiknek 30 értékelhető képet kell felmutatniuk. A hivatalos felvételi mellett azonban van még egy fontos szűrő: az Év Természetfotósa pályázat. A tavaly már 18. alkalommal megrendezett megmérettetésen mintegy 2-300 képből választják ki a nyerteseket. A legkiemelkedőbb alkotások készítői a Szövetséghez is meghívást kaphatnak.

Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának szerdai vendége Radisics Milán, a Magyar Természetfotós Szövetség jelenlegi elnöke, akinek munkáit kiállításokon és önálló albumokban is megcsodálhatta már a közönség. Radisics nem csak a szervezet munkájáról mesél, de saját szakmai életútját, tapasztalatait és tanácsait is megosztja a nézőkkel. Így például azt a fontos üzenetet is átadja, hogy nem kell feltétlenül egzotikus helyre utaznunk egy-egy különleges természetfotóért, hiszen a magyar táj is rengeteg izgalmas témalehetőséget kínál.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió filmjét, megtekintheti azt a http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/2013.03.20.-radisics-milan-termeszetfotos-FZeqBGPTD4pbJUlQ honlapon, a csatorna weboldalán.

A www.utajovobe.eu honlap hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

Kép forrása: http://www.fotoklikk.hu/esemeny/mit-fotozzak/reszleges-75-os-napfogyatkozas-magyarorszagon

TOP 5