Skip to main content

intellAz Edinburghi Egyetem kutatói választ adtak arra a kérdésre, hogy miként fejlődött ki az emberben és más emlősökben meglévő intelligencia. A kutatócsoport meghatározta azt a pontot az evolúció történelmében, amikor egy genetikai baleset nyomán kialakultak a gondolkozást és megfontolást lehetővé tévő gének. Az 500 millió évvel ezelőtti változás tehet arról, hogy ma képesek vagyunk megtanulni összetett dolgokat, elemezni a helyzeteket, és ennek köszönhetjük a gondolkodásunk rugalmasságát.

A Nature Neuroscience szaklapban ismertetett tanulmány közvetlen kapcsolatot igazolt a viselkedés evolúciója és a mentális betegségek eredete között is. A kutatók úgy vélik, hogy ugyanazok a gének, amelyek megnövelték szellemi kapacitásunkat, felelősek a mentális betegségek egy részéért is. Seth Grant kutatásvezető elmondta, hogy az egyik legnagyobb tudományos probléma annak a magyarázata, hogy miként fejlődött ki az evolúció során az intelligencia és a viselkedés összetettsége.

A kutatók tanulmánya megmutatta, hogy az emberi intelligencia annak eredményeként alakult ki, hogy az agyműködéshez köthető gének száma hirtelen megemelkedett evolúciós elődeinknél.

A kutatók szerint egy, 500 millió évvel ezelőtt a tengerben élő, egyszerű gerinctelen állatnál történhetett a szóban forgó genetikai mutáció, ami később azt eredményezte, hogy ezekből a génekből többletkópiák jöttek létre. Ennek az állatnak a leszármazottai előnyhöz jutottak a többletgének segítségével, a folyamat pedig egyre összetettebb viselkedésű gerincesek, köztük az ember kialakulásához vezetett.

Grant és munkatársai a kísérleteikben azt állapították meg, hogy a magasabb mentális funkciókat ugyanazok a gének kontrollálták az egereknél és az embereknél is. A tanulmány azt is megmutatta, hogy amikor ezek a gének mutálódtak vagy károsodtak, akkor sérültek a magasabb mentális funkciók. Grant szerint a munkájuk eredménye azt mutatja, hogy a nagyobb intelligencia és az összetettebb viselkedés ára a több mentális betegség.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/12/03/az_intelligencia_egy_genetikai_baleset/

TOP 5