Skip to main content

 

Egy nemzetközi kutatócsoport két tengeri expedíció mintáiban több mint 15 ezer különböző vírusfajt azonosított, ezzel az ismert fajok száma megtriplázódott.

A tengeri vírusok megfertőzhetik az óceáni élőlényeket, de ezzel a klímának akár még jót is tehetnek, ezért a mikrobák és vírusok közötti interakció pontosabb megértését a kutatók felhasználhatják a globális felmelegedés elleni harcban.

hirdetés

A vírusok erősen beavatkozhatnak az óceánok szén-, nitrogén- és kénkörforgásába azzal, hogy a megtámadott sejteket megölik vagy saját céljaikra manipulálják az anyagcsere-aktivitásukat – írja az MTI. 

A vírusok által megtámadott mikrobák egy része üvegházhatású gázokat, például szén-dioxidot vagy metánt termel, míg mások ezeket a légkörből veszik fel, és oxigént termelnek.

A vírusok így segíthetnek a klímaváltozás szabályozásában. 

A kutatók felhasználhatják őket például a tengerek és tavak veszélyes algavirágzásának a felszámolásához, vagy az ember által termelt szén-dioxid elnyeletéséhez.

Ez még néhány évtizeddel arrébb van, de a klímaváltozás kordában tartásának fontos eszköze lehet majd a kutatást vezető Matthew Sullivan, az Ohio Állami Egyetem tudósa szerint.

A tudósok a Nature szaklapban mutatták be az eredményeiket.

Forrás - Nyitókép: A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5