Skip to main content

 

Kína és az USA - a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói - szombaton bejelentették, hogy törvényhozásuk ratifikálta a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást.

A lépés nagy lendületet ad azoknak az erőfeszítéseknek, hogy a dokumentum még az év vége előtt hatályba lépjen, olvasható a BBC-n.

hirdetés

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

Az USA is aláírta

Először Kína jelentette be szombaton a megállapodás ratifikálását, majd miután Barack Obama amerikai elnök megérkezett Hangcsouba, a G20-csúcstalálkozó helyszínére, Hszi Csin-ping kínai elnökkel együtt ünnepélyesen közölték, hogy mindkét ország megtette ezt.

Obama azt mondta: a megállapodás "messze a legjobb megoldás" a föld megmentésére. "Ez nem egy olyan küzdelem, amelyet bármelyik ország - bármilyen hatalmas is - egyedül meg tud vívni. Lehet, hogy majd egy nap úgy gondoljuk: ez volt az a pillanat, amikor végre eldöntöttük, hogy megmentjük a bolygónkat." Hszi pedig azt mondta: reméli, hogy bejelentésük más országokat is a ratifikálásra sarkall.

A két ország felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának közel 40 százalékáért. 

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Kína és az USA előtt eddig 23 ország ratifikálta a dokumentumot, köztük Magyarország - Európában elsőként.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás

TOP 5