Skip to main content

Az ENSZ minden eddiginél több tagállamának részvételével zajló párizsi klímatalálkozó célja eredetileg az, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius-foknál megállítsák, mégpedig az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentésével. Most többen is felvetették, hogy ez a határérték inkább 1,5 Celsius fok legyen.

A klímatalálkozó december 1-én kezdődött egyeztetései után elkészült egy tervezet szombaton, amelyet ezen a héten már felsőbb hatáskörben, környezetvédelmi és külügyminiszterek és államfők tárgyalnak tovább.

hirdetés

Lejjebb csúsztatták a határt

Most zajlik a finomhangolás, és máris bejött a képbe egy új elem. A klímatalálkozó eredeti célkitűzése az volt, hogy a jelenlegi éves 0,85 Celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedést ne engedjék tovább, mint 2 Celsius fok, hiszen annak már visszafordíthatatlan ökológiai, társadalmi és gazdasági következményei lehetnek, és most több állam - köztük Szaúd Arábia, Kanada, Franciaország és Németország – a kisebb, sebezhető óceáni szigetországokat támogatandó inkább célszerűbbnek látná, ha ezt a határt 1,5 Celsius-fokban húznák meg. Ez azért is verte ki a biztosítékot több résztvevőnél, mert

a jelenlegi vállalások sok állam esetében 2,7-3,7 Celsius fok körül jönnek ki,

ehhez képest a másfél Celsius fok elképzelhetetlennek tűnhet. És a szakadékot tovább növeli a fejlődő és a fejlett országok között, így a klímaegyezmény végleges, mindenkire nézve elfogadható változatáig még sokat kell dolgozni, de erre csak december 11-ig van idő.

A másfél Celsius-fokos határ különösen azoknak a szigetországoknak kedvez, amelyek leginkább ki vannak téve a sarki jégtakarók olvadásából fakadó tengerszint emelkedésének, és ezáltal akár puszta létük is veszélybe kerül.

A politikai akarat hiánya probléma

A Nemzetközi Megújuló Energiaügynökség ügyvezető igazgatója, Adnan Amin a The Guradiannak adott interjúban technológiailag megvalósíthatónak, ám nagyon nehéznek titulálta ezt a célkitűzést, és még ennél is nagyobb akadálynak érzi a politikai akarat hiányát.

Szükséges lenne ehhez egy olyan szintű politikai akaratra, amely jelenleg még nem létezik

– mondta el a lapnak. Valérie Masson-Delmotte, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) társelnöke szintén üdvözölte a felvetést, hiszen mint mondta, a 2 Celsius-fokos cél egy politikai döntés eredménye, ezt sosem javasolta egyetlen klímaszakértő sem. Pedig a tudomány jelenlegi állása szerint már most érzékelhetőek a klímaváltozás súlyos hatásai, elég csak az egyre gyakoribb természeti katasztrófákra vagy a szélsőséges éghajlatváltozásokra gondolni.  

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás 

Kép: Így festene Rio 2100-ban, ha nem mérsékelnénk az átlaghőmérséklet emelkedését, Forrás: Climate Central

TOP 5