Skip to main content

 

Egy nonprofit klímakutató szervezet hétfői jelentése szerint világszerte félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás miatt megemelkedő tengerszint – írja az MTI. A Climate Central tanulmányából kiderül, milyen hatással lesz a tengerszint emelkedése a tengerpartokon elterülő nagyvárosokra.

Ahogy a klímakutatással foglalkozó szervezetek többször jelezték, a károsanyag-kibocsátás hosszútávon 4 Celsius-fokkal növeli a Föld hőmérsékletét. Ha emiatt megemelkedik az óceánok szintje, az 470-760 millió ember otthonát sodorja veszélybe. A jelentés azt írja, hogy ha a karbonkibocsátást radikálisan visszaszorítanák, a hőmérséklet csak 2 Celsius-fokkal emelkedne, de még ez is 130 millió ember otthonát veszélyeztetné.

hirdetés

Az új elemzést a párizsi klímakonferencia után publikálták. A tanácskozáson több mint 80 ország miniszterei vettek részt, hogy megegyezésre jussanak a decemberi globális klímacsúcs előtt.

  • Az elemzés alapján Kína van a legnagyobb veszélyben, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. A károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkenésével is Kína nyerhetné a legtöbbet, mert így a veszélyeztetett létszám 64 millióra csökkenne.
  • A tíz legfenyegetettebb város közé tartozik Sanghaj, Hongkong, Kolkata, Mumbai, Dakka, Jakarta és Hanoi.
  • Tizenkét országban – köztük Indiában, Bangladesben, Vietnamban és Indonéziában – több tízmillió ember él, akiknek az otthonát elöntené a víz. Ha csak 2 Celsius-fokkal emelkedne a globális átlaghőmérséklet, az érintett országokban tízmilliók életét lehetne megmenteni.
  • A rizikócsoport más országai, Japán, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Egyiptom és Brazília tengerparti városokban élő lakossága is nyerne a károsanyag-kibocsátás csökkentésével.

A tengerszint félmilliárd embert veszélybe sodró megemelkedése több száz évbe telhet, de a századunkban kibocsátott károsanyag-mennyiség későbbi megoldási lehetőségektől foszthatja meg a világot – írja a jelentés.

A Climate Central egy interaktív térképet is készített, amivel megnézhetjük, hogy bizonyos fokú hőmérséklet-változás mekkora tengerszint-emelkedést eredményez.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5