Skip to main content

 

A napok óta tartó 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Az elmúlt napokban egy anticiklon hatására sok napsütés és rekkenő hőség jellemezte az ország időjárását. A következő napokban déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe.

hirdetés

Ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. "Igazi felfrissülést" majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre a tartós hőség miatt Vas megyére másodfokú, az ország többi részére viszont a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön előbb a Dunántúlon, majd délutántól keleten is elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-25 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 32-38 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb. (Térképen ide kattintva látható, hol alakult, alakul ki zápor vagy zivatar, vagy hogyan, merre halad éppen a front. A térkép különben nemcsak Magyarországot, hanem a környező országokat, vagy a világ bármely államát mutatja, milyen is az időjárás épp az adott területen.)

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön főként az Alpokalján lehet nagyobb területen 27 fok alatti átlaghőmérséklet. A záporok, zivatarok környezetében akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet - tették hozzá.

Pénteken szintén kánikulára van kilátás 33-37 fokos legmagasabb nappali hőmérséklettel. A napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A szél zivatarok idején megerősödhet. Hajnalban 19-23 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás. Szombaton még marad a nagy meleg, majd a délutáni, esti órákban nyugat felől záporokkal, zivatarokkal, megerősödő, viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegfront éri el térségünket, így vasárnapra hazánk nagy részén megszűnik a hőség.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5