Skip to main content

Nagymágocs központjából Lajostanya felé menet nagyon sok helyütt látni vízfoltokat a földeken. Több tanyát is veszélyeztet a belvíz.

– Mindig szerettem volna egy tavat, de úgy, hogy partja is legyen. Most a földem víz alatt van, de már az udvarom egy része is. Úgy érzem magam, mintha egy lavórban lennék – mondta kétségbeesve és felháborodva a Nagymágocs külterületén, Lajostanyán, vagy ahogy többen emlegetik, Kutyanyakon élő Stibló Győző. Vele és a település új polgármesterével, Szebellédi Endrével együtt néztük, hogyan fodrozza a novemberi szél a vizet a szántóföldön és a kertben kialakult tavon. Ezen a területen október 31-én rendelt el a településvezető II. fokú belvízvédelmi készültséget.

hirdetés

6-8 éve probléma

A Stiblóék tanyájával szemben lévő házat két oldalról veszi körül a belvíz. Veszélyesen közel került a közeli pulykatelephez is. Stibló Győző elmondta, már legalább 6-8 éve rendszeres a belvízprobléma. Megmutatta a házán lévő repedéseket, és az új ablakot, merthogy a régi a belvíz miatt deformálódott, ki kellett cserélni.

– Most bő két hónapja, az augusztusi nagy esőzések után kezdődtek újra a bajok. Az még hagyján, hogy a földem víz alá került, de már a kertemben is itt van! Vízben állnak a fák. A régi, lezárt kútban a nyáron még 3,5 méter mélyen volt a víz, most 20 centire van a felszíntől. A föld teljesen telített. Az rendjén van, hogy a környék földtulajdonosai mentik a földjüket, és a csatornába vezetik a vizet, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy most már úgy érzem magam, mintha egy lavórban lennék – sorolta a férfi.

A cikk itt folytatódik...

Forrás

Kép: Tóvá változott a kert és a szántóföld. Fotó: Kárász Zoltán

TOP 5