Skip to main content

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat.

Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik. A madarak állapota 2014-ben című jelentést a 23 tagszervezetből álló észak-amerikai madárvédelmi szövetség (North American Bird Conservation Initiative) készítette. Gary Langham, a szervezet vezető tudósa szerint a madarakat fenyegető legnagyobb veszély ma a klímaváltozás, és a katasztrófa csak úgy kerülhető el, ha azonnal elkezdődik a védelmük.

Az Észak-Amerikában élő madárfajok több mint felét, 314-et fenyeget a kihalás a tanulmány szerint. Ezeket eddig nem sorolták a veszélyeztetett fajok közé. Az ornitológusok azonosították azt a 126 madarat, amelyek élőhelyük több mint 50 százalékát is elveszíthetik 2050-ig, és arra sincs esélyük, hogy máshová vándoroljanak, ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik. További 188 faj élőhelyének kevesebb mint felét veszítheti el 2080-ig, ám ők képesek lesznek továbbköltözni barátságosabb vidékekre.

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Noha egyes fajok jelenlegi élőhelyükön is képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, másokat, köztük Amerika legismertebb és szimbolikus madarait nagy veszély fenyegeti. A fehérfejű rétisas 65 év alatt elveszítheti élőhelye 75 százalékát. Minnesota állam jelképe, a jeges búvár 2080-ig olyan körülmények közé kerülhet 48 amerikai államban, ahol nem tud szaporodni. Hawaii 33 madárfaja szerepel a listán. A szerzők Hawaiit a madárkihalás fővárosának nevezik, mert az emberi történelem kezdete óta ott halt ki a legtöbb madárfaj.

Harmincéves légköri CO2 rekord

A légkör szén-dioxid koncentrációja tavaly nőtt a leggyorsabban 1984 óta - jelentette a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Mára a légköri CO2 koncentráció az ipari forradalom kezdetének tartott 1740-es szint 142 százalékára nőtt.

Forrás

Kép: A fehérfejű rétisas 65 év alatt elveszítheti élőhelye 75 százalékát. Minnesota állam jelképe. A jeges búvár 2080-ig olyan körülmények közé kerülhet 48 amerikai államban, ahol nem tud szaporodni.

TOP 5