Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: Ezt olvastam a http://www.facebook.com/gaia.alapitvany oldalán, ahol egy Kevin nevű szerző híranyaga látható többszöri megosztás után. A cikk magáért beszél, ezért feltettük a főoldalra, nemcsak az facebook-on osztjuk tovább. Miért is? Azért, mert a vízi erőművek már rengeteg ökológiai kárt okoztak a világon, mégis egyre több erőművet akarnak építeni. Minderről az oktatási segédlet Energetika részében, a vízenergia alatt olvashatnak röviden. Példa az asszuáni gát. http://utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/eroforrasok-energetika?showall=&;start=6)

Ha egyetért velünk, írja alá az ezen oldalon található petíciót:
http://www.avaaz.org/en/amazon_under_threat/
Köszönjük!
És akkor íme, az eredeti cikk:

„Remélem ez a kép bejárja a világot! Az újságok és a televízió csak a hírességek életéről beszélnek, miközben a Kayapo törzs főnöke megkapta élete legrosszabb hírét: Az új brazil elnök jóváhagyását adta egy hatalmas vízi erőmű építéséhez (a harmadik legnagyobb a világon). Ez halálos ítélet minden ember számára, aki a folyó közelében él, mert a gát el fog árasztani 400.000 hektár erdőt. Több mint 40.000 bennszülött indián lakhelyét. A természetes élőhelyek elpusztítása, az erdőirtás és a fajok eltűnése tény.

Gyomorforgató és szégyellem, hogy a nyugati kultúra része vagyok. A kép a Kayapo közösség törzsfőnökének reakcióját ábrázolja, amikor tudomást szerzett a döntésről. Gesztusa a méltóságát elvesztett, tehetetlen düh az előretörő kapitalista fejlődéssel, a modern ragadozó civilizációval szemben, amely nem tartja tiszteletben a különbségeket…”

Korábban, 2010-ben az sg.hu is hírt adott arról, hogy 3D-s dokumentumfilmet tervez forgatni James Cameron Xikrin-Kayapo nevű Amazonas-menti bennszülött törzsről, akik a brazil kormány által tervezett gát- és erőműépítés ellen tiltakoznak.

„Az AFP információi szerint James Cameron, az Avatar és a Titanic rendezője még idén visszatér Brazíliába, hogy 3D-s dokumentumfilmet forgasson az Amazonas mentén élő bennszülöttekről, akik a Xangu folyón építendő gát ellen tiltakoznak. "Vissza akarok térni, hogy találkozzak Xikrin-Kayapo törzs vezetőivel, akik meginvitáltak magukhoz. És magammal akarok vinni egy 3D-kamerát is, hogy megörökítsem a kultúrájukat, s azt, hogy miképp élnek." - mondta a világ legsikeresebb filmjeit gyártó rendező.”

„Cameron emellett a törzs és a Xangu folyón építendő gát, valamint vízerőmű viszonyát mutatná be rövidfilmjében. A bennszülöttek azért tiltakoznak az építkezések mellett, mert előfordulhat, hogy a projektnek köszönhetően lakóhelyüket elborítaná az ár. A brazil kormány hivatalos álláspontja szerint a gát és a vízerőmű építése azonban nem veszélyezteti a törzsi területeket. A tervek szerint az építkezés év végén, vagy jövő év elején indulna meg.”

Sajnos hiába volt a kezdeményezés, a törzs veszített a brazil kormánnyal szemben. Ezzel mi, magyarok is veszítettünk. A 400.000 ha erdő elvesztésével uis egyértelműen tovább nő az üvegházhatás, így nemcsak a bolygó, hanem hazánk is tovább melegszik.

Forrás: http://www.facebook.com/gaia.alapitvany

sg.hu - http://www.sg.hu/cikkek/76833/megvan_mi_lesz_james_cameron_kovetkezo_3d_s_filmje

TOP 5