Skip to main content

 

A divattól az energiáig, több szektorban is újrahasznosítják Szicília leghíresebb citrusféléjének, a narancsnak a maradékát. A héjat és a magokat zöldebb és egészségesebb üzleti tevékenységekhez használják fel.

A narancshéj mint ruha

2011-ben Adriana Santonocito tervezőnek tanult Milánóban. Ekkor támadt az ötlete, hogy fenntartható textíliákat hozzon létre egy bőséges, természetes, és elpazarolt anyagból, ami ráadásul otthonában, a szicíliai Cataniában őshonos.

hirdetés

Az ötletet egy, a disszertációjában feltett kérdés inspirálta: Lehet-e könnyű selymet előállítani citrusfélék melléktermékéből, amit egyébként eldobnának vagy takarmánynak használnának?

Ez a kérdés különösen fontos Szicíliában, ahol az elmúlt ezer évben több ezer tonna citrusfélét préselnek, és ezzel nagy mennyiségű hulladékot állítanak elő.

Az igazi kihívást az jelentette a tervezőnek, hogy módot találjon a több száz tonna narancshéj újrafelhasználásának. Kreatív gondolkodásmódjának köszönhetően, lehetővé vált, hogy a gyümölcs rostjából ruhák készülhessenek.

Adriana Santonocito az egyetemi laborban találta meg kérdésére a választ, amit szabadalmaztatott is.

Már korábban is ismert volt, hogy

a cellulózt ki lehet vonni a narancshéjból, de Santonocito felfedezte, hogy bizonyos kémiai szerek felhasználásával fonallá alakítható.

Ez más textilanyagokkal, mint például pamuttal vagy poliészterrel szabadon keverhető és festhető.

Egyetemi kollégájával, Enrica Arenával közösen 2014-ben megalapították saját cégüket, az Orange Fibert, és selyem jellegű anyagokat árulnak ruhakészítőknek. A cég azóta 12 főre bővült, és helyi narancspréselő üzemekből kapják ingyen a hulladéknak szánt narancshéjat.

Idén ráadásul egy híres olasz divatmárka, a Salvatore Ferragamo ezt az alapanyagot használta fel a tavaszi-nyári kollekciójához.

Az Orange Fiber jelenleg még szezonálisan működik, amikor a gyümölcslégyárak is dolgoznak. De miután a narancshéjat cellulózzá alakítják, már lehetséges tárolni az anyagot későbbi felhasználásra.

Antonio Perdichizzi az Orange Fiber korai befektetője elmondta, hogy a cég azért tetszett meg neki, mert ellentétben a startupok nagy részével Olaszországban, ez nem digitális.

Bár Olaszország nem fektet sokat az innovációkba, de ragyogó ötletek így is napvilágot látnak”

tette hozzá Perdichizzi.

A narancshéj mint liszt

A narancs még a sütőipari termékeket is egészségesebbé teheti. Azok tovább megőrizhetik frissességüket egy új eljárásnak köszönhetően, amely innovatív és zsírmentes liszté alakítja át a narancs héját.

Az új technológiát jelenleg a Cataniai Egyetemen tesztelik, az eredmények bíztatóak.

Jelenleg szinte minden pékség zsírt, vajat, vagy margarint használ az ételkészítés során. De a kutatás szerint, a zsírok fele helyettesíthető a narancshéjból, magokból és a citrusféle további nem felhasznált anyagaiból származó lisztből.

Csakúgy, mint az Orange Fiber esetében, a kutatók itt is a helyi gyümölcslé üzemből kapják meg a nyersanyagot, amit alaposan átmosnak, szárítanak, feldolgoznak, majd fehérítenek.

Salvatore Barbagallo, a Cataniai Egyetem mezőgazdasági részlegének professzora szerint a liszt tökéletesen fenntartható, és szinte semmibe sem kerül. Ugyanakkor nincs hatása az élelmiszer ízére és illatára.

A kutató eddig 300 kilogrammnyi lisztet készített, amit a helyi pékségek vásároltak fel Acireale-ban, Catania közelében, hogy kipróbálhassák.

A szakácsok, bár konzervatívan álltak hozzá az új összetevőhöz, elégedettek voltak az eredményekkel, és a végeredményben nem tapasztaltak változást.

Ugyanakkor a lisztnek számos egyéb felhasználása is lehet, akár hozzáadható italokhoz az egészségesebb életmód jegyében – mind a táplálkozástudomány, mind az orvostudomány felhasználhatja előnyeit.

A narancshéj mint üzemanyag

Eddig a szicíliai gazdák a narancsot állati takarmányként vagy műtrágyaként igyekeztek hasznosítani, de akár értékes energiaforrás is lehet belőle.

Mussomeliben, Caltanissetta közelében lévő ókori városban a narancs hulladékát biogáz előállításához használják fel, amit villamos energiává alakítanak.

Nuova Scala gazdasága tavaly több mint 16 ezer tonna narancshéjat használt fel, ezzel pedig 24 ezer kilowattóra energiát termelt.

A termelt energia természetesen függ a narancs mennyiségétől, a cég 2017-ben 22 ezer tonna narancshulladékra számít. Természetesen ezek a projektek a helyi gyümölcstársaságoktól függnek, amik évente több ezer tonna citrusmellékterméket hoznak létre.

Salvatore Imbesi, az AgrumiGel tulajdonosa szerint a fel nem használt narancs mellékterméből évente 40 ezer tonna keletkezik – amit a helyiek pastazzónak neveznek.

Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a sűrített gyümölcsök drága hulladéka már nem hulladék többé, hanem egy izgalmas új termék, ami rengeteg felhasználási lehetőséget rejt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5