Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

aetel.jpg 

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik.

Egy friss felmérésből kiderült, Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, aminek felét, vagyis, 200 kilogrammot a bevásárlásainkból megmaradt, majd kidobott élelmiszer teszi ki.

Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.

Akár 200 ezer forintot is megspórolhatunk

Szakemberek szerint mindez elkerülhető lenne, ha előre megterveznénk a napi bevásárlást és igyekeznénk csak olyan és csak annyi élelmiszert vásárolni, amit tényleg meg is fogunk enni. A tudatos vásárlással ugyanis nem csak a környezetünket óvjuk, de spórolhatunk is vele.

A vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges, 

írja az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente fél millió forintot költ élelmiszerekre, és ezek jelentős része, körülbelül 50 - 200 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Mindeközben az sem elhanyagolható, hogy évi félmillió forintot költünk el ruhavásárlásra.

Néhány könnyen betartható jótanács

A tudatos vásárlás a szakemberek szerint nem olyan nehéz, csupán néhány tanácsot érdemes megfogadni:

  • Írjon bevásárló listát, mielőtt boltba indul, így nem kerül felesleges termék a kosárba!
  • Érdemes a nagyobb kiszerelésű terméket választani, ennek megvásárlásával nemcsak időt, pénzt takarít meg, de a szemét is kevesebb lesz.
  • Ne menjen éhesen vagy szomjasan vásárolni!
  • Vásároljon friss és hazai termékeket!
  • Annyit és olyat vegyen, amire tényleg szüksége van és meg fog enni!
  • Ne dőljön be minden promóciónak, akciónak!
  • Hasznos és tartós termékeket vásároljon, amiket nem csak egyszer fog használni!
  • Fordítson több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására! Ajándékozzon inkább élményt!
  • Ha megoldható, vásárolni egyedül menjen, hagyja otthon a gyerekeket!

Egyre több hazai híresség figyel a tudatosságra

Számomra nagyon fontos, hogy a hazai termelésű élelmiszereket vásároljam meg, és ne az olyanokat, amiket egy másik kontinensről szállítanak ide.

Tehát válasszuk a hazait, emellett fontosnak tartom azt is, hogy olyan termékeket válasszunk, amik minél kevésbé vannak becsomagolva, és ezzel is kevesebb hulladékot generálunk magunk körül" – mondta Bárdosi Sándor, olimpia ezüstérmes birkózó.

A Médiaunió idei Nem nehéz...! kampánya arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége és a hétköznapok során oda kell figyelni a környezettudatos viselkedésre. A kampány során az érdeklődők további tippeket, és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon, és a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: A tudatos vásárlás néhány egyszerű szabályból áll, forrás: Dreamstime

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...