Skip to main content

 

Bár a kutatók már többször bejelentették műanyagbontó mikrobák felfedezését, az eredmények gyakorlati hasznosítása eddig nem járt túl sok sikerrel. Talán a japán kutatók által felfedezett, PET palackokat is lebontó baktérium végre meghozza az áttörést.

A Kiotói egyetem kutatói a hulladékhalmokban kutatva találtak rá egy eddig ismeretlen műanyagbontó baktériumra. Öt év munka és 250 minta átvizsgálása után sikerült izolálniuk egy olyan baktériumot, amely képes megélni a polietilén-tetraftaláton vagy ismertebb nevén PET-en. Ezt a műanyagot széles körben használják palackok és ruházati cikkek előállítására. Az új baktériumnak az Ideonella sakaiensis nevet adták. 

hirdetés

Könnyen tenyészthető

Sokan joggal gondolhatják, hogy ez a régi történet újramelegítése, hiszen a műanyagevő mikrobákat már többször kiáltották ki a bolygónk megmentőjének. A Science magazinban megjelent tanulmány azonban több tekintetben is eltér a korább megjelent kutatásoktól.

Először is a korábbi beszámolók rendszerint nagyon nehezen tenyészthető gombákról szóltak, míg jelen esetben egy könnyen tenyészthető mikrobáról van szó.A kutatók nagy vonalakban meleg edényben hagyták a PET anyagot a baktériumtenyészettel és néhány más tápanyaggal, s pár hét múlva az összes műanyag eltűnt.

Elkülönítették a műanyagbontó enzimet

A második – és igazi újdonság –, hogy a csoport meghatározott egy enzimet, amelyet az I. sakaiensis a PET lebontására használ. Minden élőlény tartalmaz enzimeket, amelyekkel felgyorsíthatja a szükséges kémiai reakciókat. Egyes enzimek például segítenek a táplálék megemésztésében azzal, hogy felhasználható építőkövekké bontják azokat.

Úgy tűnik, hogy az I. sakaiensis kifejlesztett egy hatékony enzimet, amelyet a baktérium akkor termel, amikor PET-ben gazdag környezetbe kerül.

A kiotói kutatók meghatározták a PET-emésztő enzim létrehozásáért felelős gént a baktérium DNS-ében. Ezután képesek voltak több enzimet előállítani, majd demonstrálták, hogya PET-et az enzim önmagában is lebontja.

Az első igazi újrafelhasználás

Ez teljesen új megközelítést nyit a műanyagok visszaforgatásában és a hulladékmentesítésben. Jelenleg a műanyag palackok zömét nem igazán forgatják vissza. E helyett beolvasztják és más kemény műanyag tárgyakká alakítják át őket. Ráadásul a csomagolótársaságok jellemzően előnyben részesítik a frissen készített, „szűz” műanyagokat, amelyeket rendszerint olajszármazékokból állítanak elő.

A PET-emésztő enzim lehetőséget kínál a valódi újrafelhasználásra. Hozzáadható a hulladékhegyekhez, és könnyen kezelhető vegyületekké bontja le az összes palackot és más műanyag tárgyakat. Ezeket azután friss műanyag gyártására lehet felhasználni egy valódi recikláló rendszerben.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Nyitókép: Sience

TOP 5