Skip to main content

bansigeruEgy évvel a súlyos új-zélandi földrengés után Ban Sigeru japán építész megkapta az engedélyt, hogy felépítse Christchurch város „ideiglenes katedrálisát”. A 25 méter magas, A betűformájú szentély fő építőanyaga a préselt karton lesz. (Aiolus News)

A tavaly februári földrengés egyik súlyosan megrongált épülete éppen Christchurch 19. századi anglikán temploma volt. A helyi hatóságok azért hagyták jóvá a japán építész tervét, mivel Ban már számos alkalommal letette névjegyét a természeti katasztrófák sújtotta területeken való ideiglenes építményekkel, amelyeknek célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt visszatérjen a zóna lakóinak normális életritmusa.

A katedrális, amelynek szerkezetét acél és fa tartja, 700 hívőt képes befogadni. A préselt kartonból készült építmény bármikor lebontható, anyaga reciklálható, de nem kell sietni vele, mert a konstrukció élettartamát több mint 20 évre becsülik. A 3,8 millió dolláros költségvetéssel készülő szentélyt a tervek szerint 2012 Karácsonya előtt adják át.

Ban Sigeru már sokszor sietett segítségére azoknak is, akik egy természeti csapás nyomán hajléktalanná váltak, legutóbb például éppen a tavalyi japán földrengés-sorozatot követően. Az ő lakóépületei, ideiglenes voltuk ellenére megfelelnek a minőségi építkezés követelményeinek, és sokkal emberibbek, mint azok a konténer-lakások, amelyekben a szerencsétlenül jártakat általában el szokták helyezni a hatóságok.

Forrás: http://www.energiacentrum.com

TOP 5