Skip to main content

 

A Földközi-tengerbe került műanyag szemét újrahasznosításával exkluzív ruhákat készít, és ezzel járul hozzá a környezetvédelemhez egy spanyol vállalkozás, írja a magyarnemzet.hu.

Exkluzív ruhákat készít a Földözi-tengerből összegyűjtött műanyag palackokból és egyéb szemétből egy feltörekvő spanyol vállalkozás. Az öt éve alapított madridi cég jelenleg tizennyolc embert foglalkoztat. Javier Goyeneche, az Ecoalf elnökének beszámolója szerint az idén négy és fél millió eurós – azaz csaknem másfél milliárd forintos – forgalomra számítanak az üdítős flakonokból, halászhálókból és autógumikból készített kollekcióik eladásából.

hirdetés

Goyeneche szerint immár nem kell egyre mélyebbre fúrni ahhoz az emberiségnek, hogy kőolajszármazékokat találjon, hisz az alapanyagként olajból előállított szemét ott úszik a tenger felszínén. A cégvezető arról is beszélt, hogy ahol mások hulladékokat látnak, ott az Ecoalf dolgozói alapanyagokat, amelyeket modern technológiákkal a textiliparban felhasználható szövetekké alakítanak át.

A cég már sorozatban gyárt vattakabátokat és hátizsákokat, a termékek olyan felkapott áruházak kínálatában szerepelnek, mint például a londoni Harrods. Újrahasznosított műanyaghulladékból már korábban is készítettek ruházatot más vállalkozások, de az Ecoalf az első, amely a tengeri hulladékot közvetlenül erre a célra használja fel. A Földközi-tenger szemetét jelenleg a Valencia autonóm közösség kétszáz halászhajója gyűjti a fenti célra a spanyol partok mentén.

Számítások szerint az idén kilencmillió tonna hulladék került a világtengerekbe, az öt óceán után a Földközi-tenger a legszennyezettebb. Egyre nagyobb a Csendes-óceán északi medencéjében úszó szemétsziget is, amelynek mérete már két éve meghaladta Texas államét, és eddig még egyetlen ép ötlet sem került napvilágra arról, mit lehetne kezdeni vele. Szakértők szerint az egész világban le kellene állni a PET-palackok forgalmazásával, amelyekből csak Spanyolországban naponta négymilliót dobnak el.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Ecoalf

TOP 5