Skip to main content

 

Arra a kérdésre, hogy miként lehet régi nem használt és agyonhasznált ruhákból egy játszóteret építeni, valószínűleg azt mondanám, nem tartom lehetetlennek, de jó nagy adag kreativitás, kitartás és elszántság kell hozzá.

Még márciusban nyílt Pécsett az az egyedülálló, újrahasznosított textíliákból épült, ingyenes, beltéri közösségi-fejlesztő játszóter, mely a fenti kritériumoknak megfelel.

hirdetés

A projekt kezdeményezője, a Retextil Alapítvány a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszerével készít fonalat, lakberendezési tárgyakat és egyéb divattermékeket. A retextil magyar technológia, a fonás, szövés, hurkolás együttes alkalmazása. Az alapítvány másik fontos szerepe, hogy munkájuk során megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segítsenek visszatérni a munka világába - mondta Thiesz Angéla ötletgazda, művészeti vezető.

A Szabadkikőtő projekt ezért jóval több, mint egy sima játszótér-építési projekt.

A kezdeményezés első mérföldköve a "fonódj bele" program volt, amivel a pécsi lakosok aktivitását használták ki. A város népszerű és gyakran látogatott színterein ollókat, használt ruhákat és képes útmutatókat helyeztek el az alapítvány emberei, ezekkel az eszközökkel a pécsiek egy kávé vagy bármi mellett fonalakat, gombolyagokat készítettek. Az elkészített fonalakból a Retextil műhely stábja látványos, babás-csörgős-szőnyeges, Magyarországon egyedülálló komplex terápiás játszóteret hozott létre gyerekek számára.

Kemény Hargita fejlesztőpedagógus elmondta azt is, hogy a retextil technikával készülő játékok sok szempontból is többletet jelentenek, hiszen amellett, hogy a textúrája miatt már maga az anyag is sokkal erősebb ingert biztosít a gyerekeknek, a fogásuk és érintésük meleg hatást kelt, ami a biztonságérzetet növeli.

A Szabadkikötő a következő másfél évben fejlődésükben elmaradt gyerekeknek és szüleiknek szeretne segíteni azzal, hogy terápiás eszközrendszert ad a kezükbe, és játékkal telis-teli helyet biztosít a számukra.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5