Skip to main content

A használt sütőolaj hulladék, egy cseppje akár 1000 liter vizet is elszennyezhet, ezért nem tanácsos sem a lefolyóba önteni, sem a földbe ásni. Már csak azért sem, mert a fáradt olaj újrahasznosítható!

A legjobb megoldás az, ha használat után megvárod, míg az olaj kihűl, műanyag flakonokba vagy kannába töltöd, és elsétálsz vele a legközelebbi hulladékudvarba és oda vidd el a kiürült olajos flakont, azaz a göngyöleget is. Gyűjtőszigeteken pedig csak az erre a célra fenntartott edénybe dobd ki! 

A használt olaj a háztartásokban talán legnagyobb mennyiségben keletkező (különleges kezelést igénylő) hulladék. A túlhevült, sütéshez-főzéshez már nem használható – növényi eredetű - olaj, zsiradék a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyes, mert az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne.

Speciális megoldások

Egyes erre szakosodott vállalatok, mint a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a hulladéknak minősülő elhasznált sütőzsiradék begyűjtésével és feldolgozásával foglalkoznak. A Biofilter szerződéses partnereinek (ezek többnyire vendéglátó egységek) 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít, amelyeket megegyezés szerinti gyakorisággal szállít el, illetve telefonon egyeztetett időpontban cseréli a megtelt hordókat üresre. A szolgáltatás ingyenes és egész Magyarország területét lefedi.

Ezen kívül a MOL országszerte 107 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. Ha van kedved és lehetőséged, nagyobb ház esetén szervezhetsz te magad is gyűjtőpontot!

Miért érdemes gyűjteni az elhasznált olajat?

A fáradt sütőolajat elsősorban a biodízel iparág hasznosítja, kisebb mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, asztalos üzemek és a festékgyártás. Grazban például 2005 óta az összes autóbusz használt olajból újrahasznosított biodízellel jár! A vendéglők és a lakosság által leadott évi több százezer liter étolajat erre szakosodott üzemekben dolgozzák fel.

Forrás

TOP 5