Skip to main content

Egy 2010-es adat szerint 65000 tonna szelektív hulladék gyűjt össze Magyarországon - ez a szám évről évre növekszik. A legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék a papír és az üveg. A szemétdombra küldött alapanyagokból mutatós öko- design tárgyak készülnek, a cél a mindennapi használhatóság. Az újrahasznosított hulladékokból magasabb és alacsonyabb hozzáadott értékű termékeket lehet gyártani. Magasabb esetén a műanyag palackból akár könyv is készülhet, az alacsonyabbakat pedig ismételten kivonják a forgalomból és újrahasznosítják.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Szokolyai Dorottya, a Toboz design alapítója munkája során az ipar számára már nem hasznosítható, vagy csak nagy költséggel feldolgozható, hulladékként felhalmozódó anyagokat hasznosítja újra. A 2005-ben alakult társulás maradék anyagokból készült ajándéktárgyak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Céljuk olyan lakás kiegészítő tárgyak tervezése, amelyekben a környezet- tudatos gondolkodás érvényesül. Termékeik között olyan használati tárgyak szerepelnek, mint a bőr dobozok, papucsok, legyezők, pólók, párnák, lámpák, pénztárcák vagy táskák. Mindegyik tárgy esetében lehetőség van arra, hogy az anyagnak megfelelő technikával arculat, logó, szöveg, motívum kerüljön a felületre, így válhat minden termék egyedi ajándéktárggyá, vagy céges szóróanyaggá.

Hulladékból termék néven közel 100 magyar cég rendezett vándorkiállítást, ahol különböző hulladéktípusokból készített termékekkel találkozhatnak az érdeklődők. A tárlat legváltozatosabb részét műanyag hasznosításával készült termékek alkotják. A rendezvénysorozat elsősorban a lakosság tájékoztatását szolgálja, mivel sokan nincsenek tisztában vele, mit történik a termékekkel a szelektív hulladékgyűjtés után. A kiállítás sorozat másik célja a hulladék keletkezésének visszaszorítására való ösztönzés. A látogatók figyelmét többek között a komposztálás, a tudatos vásárlás, és az újrahasznosítás fontosságára hívják fel.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120815-egyenlito-hulladektermekek-szemetbol-keszult-aruk.html honlapon, a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5