Skip to main content

Az amerikai tinédzser családja közeli barátja elvesztésekor az interneten kutatott a hasnyálmirigyrák után, a lehangoló statisztikai adatok láttán pedig megoldást keresett arra, hogy a betegséget már korai szakaszában ki lehessen mutatni. Hihetetlenül hangzik, de sikerült neki, kutatásairól pedig a TED egyik konferenciáján is beszámolt.

Jack Andraka még 13 évesen kezdett el kutatni a hasnyálmirigyrák után, miután családja közeli barátja ebben a betegségben hunyt el. Az amerikai tinédzser lehangoló statisztikákkal szembesült: a hasnyálmirigyrákot az esetek 85 százalékában későn diagnosztizálják, amikor a túlélés esélye kevesebb, mint 2 százalék.

A fiú ekkor döntötte el, hogy mélyebben beleássa magát a témába, hogy kiderítse, miért nem tud erre megoldást találni a modern orvostudomány. Gyorsan kiderült számára, hogy a hasnyálmirigyrák kimutatására egy hatvanéves és nagyon drága módszert alkalmaznak, amely ráadásul az esetek 30 százalékát észre sem veszi. Jack ekkor döntötte el, hogy megpróbál egy olcsóbb és hatékonyabb tesztet kifejleszteni.

A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásához a vérben található rengeteg fehérje közül az egyik, a mezotelin apró eltérését kell kimutatni, így nem kis fába vágta a fejszéjét, de kitartó volt. A Google és a Wikipédia használatával minden fontosabb adatot megszerzett, majd az egyik biológiaórán jött az ihlet, hogy a fehérjékkel kapcsolatba lépő antitestekkel egyesítse azt, amelynek szintje magasabb a hasnyálmirigyrákban szenvedőknél.

Ezek után a rákteszt prototípusát pofonegyszerűen elő tudta állítani: egy kis vízbe öntött nanocsöveket, hozzáadta a megfelelő antitesteket, mindezt összekeverte, belemártott egy papírcsíkot, majd megszárította. A terv kidolgozásához viszont laboratóriumra volt szüksége, így 200 professzornak küldött e-mailt, hogy engedélyt kérjen egy profi labor használatára. 199 elutasítást és 1 meghívást kapott. Utóbbit kihasználva héthónapnyi munkával kifejlesztette a végleges verziót, amelyért orvosi díjakat kapott, ugyanis a 3 centbe kerülő vékony tesztcsík öt perc alatt majdnem 100 százalékos hatékonysággal kimutatja a hasnyálmirigyrákot, méghozzá annak korai fázisában is, amikor még a túlélés esélye is majdnem 100 százalék. Korábban erre 5,5 százalékos esélye volt a betegeknek.

A teszt segítségével hasonló eredmények érhetők el a petefészek- és tüdőrákban is, a fiú szerint pedig más antitesteket használva a világ összes betegsége is könnyebben kimutatható, így például az AIDS is.

Előadása végén Jack Andraka hangsúlyozta, hogy az internet segítségével minden lehetséges. "Meg lehet osztani az elméleteket, és nem kell sokdiplomás professzornak lenni ahhoz, hogy az ötleteinket értékeljék. Az internet semleges terület, ahol nem számít az ember kinézete, kora és neme, csak az ötletei. Rájöttem, hogy a világháló nem arról szól, hogy közösségi oldalakra ostoba képeket rakjunk fel magunkról. Megváltoztathatjuk a világot. Ha még egy 15 éves is, aki korábban azt sem tudta, mi a hasnyálmirigy, képes volt kidolgozni egy olyan tesztet, amivel ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot, gondold csak el, mire lehetsz te képes!"

(Videó magyar fordítással a tesztről itt tekinthető meg: http://hvg.hu/tudomany/20131020_fantasztikus_egy_15_eves_fiu_fejlesztette#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_10_21&utm_content=top3&type-id=HvgTopHvg&user-id=32BF180F)

Ha ez érdekes volt, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20131020_fantasztikus_egy_15_eves_fiu_fejlesztette#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_10_21&utm_content=top3&type-id=HvgTopHvg&user-id=32BF180F

Kép forrása: http://archive.scientistswithoutborders.org/m/articles/view/SWB-Digest

TOP 5