Skip to main content

Bár az eredeti elképzelés – minden idők legzöldebb olimpiája – nem biztos, hogy maradéktalanul megvalósul, meghökkentő ötleteket mégis bevetettek a londoni olimpián. Nézzünk néhányat!

1. Az uszoda vize a vécékbe kerül. Az úszók, műugrók, vízilabdázók és szinkronúszók testéről annyi és olyan vegyszer, krém kerül a vízbe, hogy a nagy sportolásban kiloccsanó habokat külön elvezető-rendszerbe fogják fel, majd az így nyert folyadékot kizárólag vécék öblítésére használják fel.

2. Az épületek energiaellátására szélerőműveket építettek, amelyek később 1200 környékbeli lakást szolgálnak ki.

3. A legötletesebb energiatakarékoskodás azonban forradalmian új. Az olimpiai stadiont és a nemrégiben megnyitott Westfield Stratford City bevásárlóközpontot különleges járda köti össze, amely a lépések keltette mozgási energiát képes átalakítani elektromossággá, majd akár 3 napig tárolni is azt. Az újrahasznosított gumi felületű járólapok – a tervezők szerint – lépésenként egy led izzó fél perces világításának megfelelő áramot „állítanak elő”.

4. A rendezők a kisállatokra is gondoltak. A tarajos gőtéket és varangyokat időlegesen elvitték az olimpiai falu helyszínéről, de az utolsó döntő után azonnal vissza is telepítik őket.

5. A versenyekre kilátogatók pedig ingyen használhatják érvényes belépőjegyükkel a helyi tömegközlekedést, amelybe új, gázüzemű buszokat állítottak szolgálatba.

 Forrás: http://vilagszam.hu/cikkek/vecebe-kerul-az-olimpiai-uszoda-vize-ot-ujitas-a-zold-olimpiaert.html/3648/

TOP 5