Skip to main content

 

Azonos nemű (házas)párok gyakran élnek a mesterséges megtermékenyítés lehetőségével, ha szeretnének közös gyermeket, de mostanáig nem volt példa olyasmire, ami egy brit párral történt.

Jasmine és Donna Francis-Smith-nek két hónappal ezelőtt fiuk született, és a kis Otis fogantatása és kihordása példa nélküli módon történt, írja az Independent:

OTISSZAL UGYANIS MINDKÉT ÉDESANYJA TERHES VOLT,

még ha nem is egyforma ideig (amire biológiai lehetőség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem is nagyon van).

A svájci Anecova nevű cég "megosztott anyaság" nevű mesterséges megtermékenyítési procedúrájának köszönhetően Jasmine és Donna Francis-Smith a világon elsőként lehetnek mindketten biológiai szülői fiuknak.

A londoni Nők Klinikáján végrehajtott eljárás méhen belüli megtermékenyítéssel kezdődött: Donna Francis-Smith-től petesejteket vettek, majd azokat speciális kapszulákba téve visszahelyezték a nő méhébe és ott történt az in vivo megtermékenyítés (IVF).

A megtermékenyített petesejteket 18 órán át hordozta méhében Donna, majd az orvosok átültették azokat Jasmine méhébe.

Az eljárás után a beültetett petesejtek egyike meg is fogant – ami elég nagy szerencse, ugyanis az IVF eljárások negyede szokott sikerrel járni.

Jasmine Francis-Smith végül gond nélkül kihordta és meg is szülte Donnával közös fiukat.

"Érzelmileg mindenképp közelebb hozott bennünk mindez" – mondta Donna Francis-Smith, Otis – fogalmazzunk így: – egyes számú anyukája.

Forrás -  Nyitókép: Anecova

TOP 5