Skip to main content

 

A vadőrnél lévő mobiltelefont meglátva "vágta pózba" magát az a két nőstény gorilla, amely két lábra állva szelfizett gondozóival a múlt hétvégén a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Virunga Nemzeti Parkban.

A park Instagram- és Facebook-oldalán szombaton közzétett fotó pillanatok alatt bejárta az internetet.

hirdetés

"Elengedtük őket séta közben, hogy nyugodtak legyenek, viszont érdekelte őket, hogy mi történik körülöttük. Egyszer csak felálltak, én meg elővettem a telefonomat, mert nem akartam elszalasztani ezt a kivételes lehetőséget" - idézte fel a fotót készítő Mathieu Shamavu, a parkon belül működő, az árván maradt hegyi gorillákról gondoskodó Senkwekwe Központ munkatársa.

"Amikor meglátták, hogy előveszem a telefonomat, abbahagyták, amit épp csináltak, és a kamerába néztek"

- tette hozzá a vadőr.

A két nőstény gorillát, Ndakazit és Ndezét 2007 óta nevelik a Senkwekwe Központ gondozói. Az akkor még kölyök állatok családját orvvadászok ölték meg. A Közép-Afrika vulkanikus hegységei között elterülő parkban él a világ hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele.

A veszélyeztetett hegyi gorilla a keleti gorilla három alfajának egyike. Az állatokra komoly fenyegetést jelentenek az orvvadászok és a fegyveres csapatok.

Mivel az állatok fiatalkorukban kerülnek a központba, ezért a gondozóiktól "lesnek el" mindent. 

A viselkedésüket tekintve szeretnek utánozni mindent, ami körülöttük történik, mindent, amit csinálunk" 

- mondta Shamavu, hozzátéve, hogy a gondozók igyekeznek a lehető legtöbb hozzáférést biztosítani a gorilláknak a természetes környezetükhöz, ám elkerülhetetlen, hogy az állatok "szinte ugyanúgy viselkedjenek, mint az emberek".

Az árván maradt gorilláknak folyamatos gondoskodásra van szükségük, ezért a vadőrök a közelükben élnek és velük töltik a napjaikat. "Mindig együtt vagyunk, mi etetjük őket, sétálunk velük, a mi kíséretünkkel töltenek időt a természetes környezetükben, mi gondoskodunk a védelmükről" - mondta Shamavu.

Hozzátette: "ez az oka annak, hogy a gorillák hozzá vannak szokva a jelenlétünkhöz, a védelmezőik jelenlétéhez, és senki más, egyetlen újságíró, egyetlen látogató sem lett volna képes elkészíteni egy ilyen képet".

A park vezetőségének reményei szerint a gorillás szelfi segít jobban megismertetni a nagyközönséggel a parkot és annak tevékenységét, valamint többeket arra fog sarkallni, hogy segítse a hegyi gorillák és egyedülálló természetes élőhelyük megóvására tett erőfeszítéseket.

A park tavaly bezárt, miután fegyveresek elraboltak néhány turistát és megölték az őket védelmező vadőrt. Idén februárban nyitott ki újra, ám alig egy hónappal később milicisták végeztek az egyik vadőrrel.

(MTI/Reuters/AP) 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép forrása: Twitter

TOP 5