Skip to main content

Kína eddig is híres volt arról, hogy a lehető legváltozatosabb módon próbálja meg szabályozni a lakói életét.

Ezt a szokásukat pedig mostanában sem hanyagolják el: a Kínai Kommunista Párt ifjúsági szervezete az évente egyszer megtartott parlamenti ülésen olyan beadvánnyal rukkolt elő, ami amellett, hogy szabályokat vezetne be az internetező fiatalok védelmében, megtiltaná minden 18 év alattinak az élő közvetítéseket – írja a Tech Crunch.

A kezdeményezésnek valószínűleg az az apropója, hogy pár hónappal ezelőtt a kínai kormánymédia elég komolyan beleszállt az ottani videómegosztó platformokba, amiért nem moderálják az anyává lett tinik videóit.

A lap ezeket vulgárisnak és károsnak titulálta, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy a legnagyobb portálok azonnal letöröljék a korai gyerekvállalást népszerűsítő videókat.

A hivatalos szervek szerint ugyanakkor a jelek szerint a figyelmeztetés nem elég, szabályozni is kell a tinik online jelenlétét, azon belül is az élő közvetítéseket, mert

  • egyrészt ebben a formátumban sokkal nagyobb az esélye annak, hogy illegális tartalmak is átcsúsznak a szigorú szűrőkön,
  • másrészt pedig a fiatalokat könnyebben lehet befolyásolni, a streamek házigazdái pedig könnyen rávehetik őket arra, hogy a szüleik pénzét költsék.

Az élőzés betiltása mellett az összes erre szolgáló alkalmazást is szigorúbban szabályoznák, nagyobb kontrollt adnának a szülők kezébe, az alkalmazáson belüli pénzköltéshez plusz ellenőrzésre lenne szükség, emellett pedig arra köteleznék őket, hogy jobban szűrjék a felkerülő tartalmakat.

Ez önmagában annyira nem tűnik rendkívülinek, de érdemes figyelembe venni, hogy a szabályozás többek közt az esport versenyeket is érintené, ami Kínában is elég nagy biznisz – elég csak arra gondolni, hogy mennyire sikeresek az ország csapatai Dota 2-ben. 

Emellett azt is ki kell emelni, hogy a kormány véleménye a piac számára is rendkívül fontos az országban, a Tencent tőzsdei értéke például két éve 17,5 milliárd dolláros zuhanást produkált, amikor a kormány hivatalos lapja nekiment a döbbenetesen népszerű Honor of Kings nevű mobilos játékuknak.

Forrás -  Nyitókép: 直播视频录制 / youtube

TOP 5