Skip to main content

 

Az úgynevezett fast fashion divatcégek miatt visszaesett a tartós használatú ruhák vásárlása, ráadásul a nem újrahasznosítható anyagok miatt sokkal környezetszennyezőbbek.

Azonban számos új textília létezik, ami nemcsak környezetkímélő, hanem fenntartható alapanyagból készül, és így segíthet egy sokkal fenntarthatóbb életmód kialakításában is – foglalja össze a BBC Earth.

hirdetés

Az elmúlt 15 évben a ruhagyártás globális volumene megduplázódott. Ugyanakkor az idő, amíg viseljük az egyes darabokat, mielőtt kidobásra kerülnének, drasztikusan csökkent, úgy, hogyévente félmillió tonna műanyag mikroszál mosódik ki a ruhákból.

Ez több mint 50 milliárd műanyag palacknak felel meg, ami így rendkívüli módon növeli az óceánok szennyezettségét. Ezeken segíthetnek azok a textíliák illetve anyagok, melyek természetes összetevőkből készülnek, így a környezetre is kevésbé károsak.

Ananász „bőr"

A "Piñatex" a Fülöp-szigeteken termesztett ananász levelekből készült anyag, aminek a termelése sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos bőré, ráadásul teljesen vegán is.Kevesebb vizet igényel, és nem szükséges hozzá káros vegyi anyag sem. A fel nem használt levélhulladékot pedig újra lehet hasznosítani, például biomassza vagy műtrágya készül belőle.

Tintahal fehérje

A Pennsylvania Állami Egyetemen felfedezték, hogy a tintahal gyűrűfogakban lévő fehérjék mesterséges úton is előállíthatók. Ráadásul a fehérje megerősíti a rostszálakat, képes az öngyógyításra, újrahasznosítható, biológiailag lebomló, és sokkal tartósabb ruhák készítését segítheti elő.

Gyapjú

Bár nem minden gyapjúfarm fenntartható módon állítja elő termékét, számos szakember úgy véli, a gyapjú fenntartható, megújuló és biológiailag lebomló anyag, így igen környezetkímélő.Ráadásul számos juhtenyésztő olyan gyapot előállítási technikát használ, ami csökkenti a levegő szén-dioxid tartalmát.

Jobb pamut

A gyapottermesztéshez rengeteg víz és növény védőszer szükséges, ugyanakkor már sokkal fenntarthatóbb módszerek állnak rendelkezésre a pamut előállításához. A Better Cotton Initiative olyan gazdákat támogat, akik betartják a fenntarthatósági előírásokat, ezzel a módszerrel a gyapottermesztés 12,5 százalékát fedik le.

Vászon 

Már az ókori Egyiptomban is használták a len rostjaiból szőtt anyagot, a vásznat, mivel tartós, és segít az emberi test hőjének csökkentésében. A len háromnegyedét Európában termesztik, ráadásul nincs szüksége növény védőszerekre vagy műtrágyára, és sokkal kevesebb vizet igényel, mint a pamut.

Lyocell és egyéb természetes szálak

A lyocell fakéregből előállított cellulóz alapanyag, ami biológiailag lebontható és komposztálható, és a gyártási folyamat környezetbarát – az előállításához használt víz újrahasznosítható, és nem szükséges hozzá vegyszer sem.

De a lyocellhez hasonlóan a kenderből, a bambuszból vagy a hínárból is elő lehet állítani vegán, fenntartható és környezetkímélő textíliákat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5