Skip to main content

 

Franciaországban 28, vény nélkül kapható gyógyszer került feketelistára egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó magazin összeállításában.

Ezek olyan enyhébb betegségek elleni szerek, mint a köptetők, torokfertőtlenítők vagy gyulladáscsökkentők. A listán több itthon is népszerű gyógyszer is szerepel. 

Szomorú nap ez azoknak, akik Münchausen báró módjára önmagukat szokták gyógyítgatni orvosi segítség nélkül, ugyanis egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó francia lap, a 60 millions de consommateurs bevizsgált 62, vény nélkül kapható gyógyszert, és ebből 28-ról megállapította, hogy erősen érdemes kerülni, mert sok esetben a használata többet árt, mint használ. 

A megfázás elleni gyógyszerek közül több Franciaországban népszerű típus is feketelistára került, mint például az Actifed, a Dolirhume, a RhinAdvil és a Nurofen Cold. Mind a négy gyógyszer egy ütős koktél erős, párhuzamosan működő hatóanyagokkal, mint például az ibuprofen, antihisztamin és a paracetamol. Ezeknek az együttes használata hatásos, de komoly mellékhatások is felléphetnek, és használatuktól megnő a szélütés, valamint a szívelégtelenség esélye, ugyanis egyfajta villámháborút indít a készítmény a szervezet ellen.

Egy francia professzor ahhoz hasonlította ezeket a gyógyszereket, mintha egy aknavetővel akarna az ember egy orrdugulást megszüntetni.

A listán szerepeltek még inhalátorok is, valamint olyan itthon is forgalomban lévő cukorkák, mint a Strepsils, aminek a használata torokfájás esetén indokolatlan az újság szerint. 

A cikk kitért arra is, hogy az emberek nem veszik figyelembe eléggé a betegtájékoztatót, és simán leszedálják magukat köptetőkkel, mielőtt beülnek vezetni, és terhes nők is simán beszednek ibuprofen- vagy aszpirintartalmú tablettákat, aminek a szedése kifejezetten veszélyes a magzatra nézve.

A lap felhívja a figyelmet a recept nélkül kapható készítmények szedésekor tapasztalt mellékhatások bejelentésére is, ezt Magyarországon többek között online is megtehetik a betegek, ezen a linken keresztül, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

(via Thelocal.fr)

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: Florian David / AFP

TOP 5