Skip to main content

 

Különös fények jelentek meg a mexikói földrengés során – írja a Science Alert tudományos portál.

Néhány nappal ezelőtt komoly, 8,2-es erősségű földrengés volt Mexikóban. A természeti katasztrófa során furcsa, elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő fények jelentek meg Mexikóváros fölött az éjszakai égbolton.

hirdetés

Ezeket a jelenségeket videofelvételeken is sikerült megörökíteni és bár elsőre villámlásoknak látszanak, egyáltalán nem azok.

Milyen fényeket láthatunk a felvételen?

Bizonyos típusú kőzetekben a felgyülemlő nyomás miatt a negatív töltésű oxigénatom-párok felszakadhatnak és a repedéseken keresztüljutva elektromos energiaként jelenhetnek meg a felszínen – nyilatkozta a Gizmodo weboldalnak Leila Ertolahti geológus.

Ha elég atom van jelen, akkor légzsebeket ionizálhatnak, aminek nyomán plazma vagy töltött gázok jönnek létre és ezek bocsátanak ki fényt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=153&v=_0XeiL4R110

A jelenséget ismertető 2014-es tanulmány szerint a fények különböző formákat ölthetnek, például megjelenhetnek kékeszöld színű lángokként, gömbökként vagy villámlásra emlékeztető villanásokként.

Bár a fényjelenségek önmagukban is érdekesek, az ezeket megelőző földrengés volt az elmúlt száz év egyik legerőteljesebb földmozgása Mexikóban.

A 8,2-es erősségű rengést az epicentrumtól akár 1000 kilométerre is érezni lehetett.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: IMPACTO El Diario/YouTube

TOP 5