Skip to main content

 

Többek közt Elon Musk is aláírta az ENSZ-nek címzett nyílt levelet.

A mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó vállalkozások jelentős része egyértelműen állást foglalt a két technológia harctéri kombinálásával kapcsolatban: szeretnék, amennyiben az ENSZ többek közt a vegyi fegyverekhez hasonlóan egyértelműen betiltaná az autonóm harci eszközök használatát.

hirdetés

A hétvégén publikált nyílt levelet 26 ország 116 releváns vállalatának alapítója vagy vezetője írta alá, többek közt Elon Musk, és a Google Deepmind projektet vezető Mustafa Suleyman is.

A levél szerint a kifejlesztésük után az autonóm harci eszközök minden eddiginél nagyobb méretű fegyveres konfliktusokat tennének lehetővé, ráadásul az összecsapások emberileg követhetetlen sebességgel folyhatnának.

A terror eszközei lehetnének, despoták és terroristák ártatlan civilek ellen vethetnék be a fegyvereket. Ami ugyanilyen aggasztó, hogy sikeres hackelés esetén nem kívánatos viselkedésre lennének programozhatóak az eszközök.

Az eredeti ötlet szerint az állásfoglalás kiadása egybeesett volna az autonóm fegyverek betiltásával kapcsolatos első formális ENSZ-megbeszélés kedetével, erre a 193 tagország közül 123 küldött volna képviselőket.

Sajnos befizetetlen tagdíjakra hivatkozva elhalasztották.

Jelenleg többek közt az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, és Izrael fejleszt autonóm módon működni képes fegyvereket.

Automatikusan célpontokat azonosítani és tüzet nyitni képes tornyok már évek óta léteznek, például az Egyesült Arab Emírségek, Abu Dhabi és Katar objektumok védelmére használják a technológiát.

Mindegyik ország emberi jóváhagyáshoz kötötte a tüzelést, a tornyok jelenleg nem lövöldöznek maguktól.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Kép: Battlestar Galactica, Forrás: SyFy

TOP 5