Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

aanti_valentin.jpg 

Errefelé, a nyugati világban sokan olyanok is utálják a Valentin-napi felhajtást, akiknek egyébként a szerelem terén nincs okuk panaszra.

Mit szóljon akkor az, aki ráadásul magányosan szomorkodja végig a Szerelmes Ajándékok Akciós Vásárnapját? Dél-Koreában egyszerűbb a az egyedülállók helyzete, mert csak várniuk kell két hónapot, és összegyűlhetnek a társtalan társaikkal, hogy együtt fojtsák egy tál fekete szószos tésztába kollektív bánatukat. Április 14-én, a Fekete-napon ugyanis éppen ez történik.

A szokás neve és dátuma abból ered, hogy több távol-keleti országban a február 14-i Valentin-nap után, március 14-én tartanak egy Fehér-napot is. A nálunk is ismert első felvonás arrafelé arról szól, hogy a nők adnak ajándékot, méghozzá általában csokit a szeretett férfinak, egy hónappal később pedig utóbbiak viszonozzák a kedvességet. Dél-Korea ehhez csapott hozzá még egy harmadik ünnepnapot is egy újabb hónappal később.

Nemcsak a nap fekete ilyenkor, de az ünneplők, vagy inkább gyászolók maguk is feketébe öltöznek, és általában egy népszerű tésztaételt, a jajangmyeont eszik együtt – igen, azért, mert az erre kerülő sűrű szósz is fekete. De más alkalomhoz illő ételek is szóba jöhetnek, például a tintahaltintával feketített szusi.

A lényeg, hogy mindenki részt vehet, akinek a hangulata is hasonlóan sötét a magánytól, és persze nem hiányozhatnak az alkalomhoz illő üzleti ajánlatok sem, mint a párkereső-szolgáltatás vagy pár éve az egyedül mozizóknak szervezett feketetészta-evő verseny.

A dél-koreaiak egyébként nem valentin-napi csokival gurigáznak, ha ünnepnapokról van szó. Ha már zsinórban három hónapban is kitaláltak valamit 14-ére, a maradék kilencet se akarták üresen hagyni.

A Fekete-naphoz hasonló népszerűséget viszont egyelőre nem mindegyik marketingnaphoz sikerült köríteni. Pedig augusztusra esik például a Zöld-nap, amikor a pároknak erdőben sétálva kell olcsó szeszt inniuk zöld üvegből, ami mondjuk inkább úgy hangzik, mint egy tetszőleges szombat este a Népligetben, de ha egyszer sikerülne megnyerni a Green Dayt aznapra, az biztosan nagyot dobna az esemény rangján.

A komor feketeségen egyébként egy hónappal később, május 14-én enyhít valamelyest a Rózsa- vagy Sárga-nap, amikor a cégeknek lehetőségük nyílik egyszerre a pároknak és a szingliknek is alkalomhoz illő termékeket árusítani.

A párok ilyenkor rózsát adnak egymásnak, míg az egyedülállók az áprilisinál jóval kevésbé lehangoló és reménytelibb sárga színbe öltöznek, és ezúttal egy tál currytől sárgálló rizsre gyűlnek össze sorstársaikkal.

Forrás 

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...