Skip to main content

 

Az okosotthon lesz az új trend, de a kényelemmel, amit elhoznak a hálózatra kapcsolt okoseszközök, kockázat is jár. Rengeteg adat és információ, aminek a védelmére fel kell készülni!

Ahogy átköltözünk mobilokra, úgy költöznek velünk a kártevők - kezdte megnyitóbeszédét Marco Preuss, a Kaspersky Lab kelet-európai vezetője a cég éves konferenciáján, Máltán.

hirdetés

A vírusok immár egyre nagyobb arányban támadják az okostelefonokat, tableteket, hiszen az emberek immár itt kommunikálnak, tárolnak adatokat, élik az életüket. Az idei statisztikákbanugrásszerű növekedés látható a mobilokat támadó kártevők számábana tavalyi évhez, és általában a korábbi évekhez viszonyítva.

Megugrott a mobilos kártevők száma, Forrás: Kaspersky Lab

A hacker pedig lusta fajta, elég egyetlen kártékony kódot létrehoznia,hogy aztán azt különböző telepítási csomagokba, Android esetén .apk kiterjesztésű fájlokba ágyazza. Így terjesztik el sok készüléken viszonylag gyorsan a kártevőket” - magyarázta Preuss.

Hiszen ha az ember telepíteni akar egy applikációt, éppen egy ilyen telepító csomagot használ. Észre sem veszi, és nem csak egy appot, de azzal együtt egy kártevőt juttat a mobilra.

Épp ezért figyeljünk oda, ha külső, ismeretlen forrásból származó telepítőfájlt teszünk a telefonra. Mert ugyan a Google Play áruházában is előfordultak kártékony kódot tartalmazó appok, a techóriás megszűri és ellenőrzi az appokat, és azonnal eltávolítja, ha gond van vele.

Okosotthon: támadnak a hűtők!

Ahogy a jövő évi CES kütyüshow fő témája is az IoT, azaz a dolgok internete lesz - márpedig az expó minden évben meghatározza a fő trendeket, úgy a Kaspersky Labnál is kiemelt figyelmet kap a hálózatra kapcsolt okoseszközök témaköre.

Már nem csak a mobil, a laptop és a PC lesz hálózatra kötve, de okosodnak a háztartási eszközök, a biztonsági kütyük, energiaszabályozók; szenzor, kamera kerül mindenhová. Ezzel nem csak sokkal több készülékünk lesz hálózaton, de több adatot is gyártunk.

Az okosotthon nem csak kényelmet, fenyegetést is jelent, Forrás: Kaspersky Lab

A felhasználóra komoly fenyegetések várnak:

  • Egyre kevésbé lesz a felhasználó kezében az irányítás adatai felett, ennyi információ felett nehéz hatalmat gyakorolni.
  • Csökken az átláthatóság, hogy a különböző cégek milyen adatot gyűjtenek be rólunk, és mire használják fel azokat.
  • A felhőtárhely megfoghatatlanná teszi az átlagfelhasználó számára az adatvédelmet. Sokan úgy érzik, azzal, hogy az adat már nem a saját fizikai tárolójukon van, hanem valahol csücsül a felhőben egy távoli szerveren, az már nem is igazán az övék, nincs rá befolyásuk.

A 2016. harmadik negyedévi adatokból jól látszik, a helyi fenyegetéseknek, azaz a helyi hálózatokon, illetve USB-n, CD-n és DVD-n, egyéb külső tárolókon terjedő kártevőknek a leginkább Ukrajna van kitéve. Az ukrán felhasználók 57,9 százaléka van kitéve ilyen helyi támadásoknak. Őket követi Izrael (38,5%) Szerbia (37,6%) és Dél-Afrika (36%).

Online fenyegetéseknek a szlovénok vannak elsősorban kitéve (23,9%), az ukránok (21,8%), illetve Izrael, Szerbia, Spanyolország, Franciaország (21-17%).

Magyarország átlagos fenyegetések szempontjából, Forrás: Kaspersky Lab

Összességében elmondható, hogy az európai felhasználók átlagosan 33 százaléka találkozott már helyi fenyegetéssel, és átlagosan 15 százaléka esett kibertámadás áldozatául.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5