Skip to main content

 

Kisebb vízerőművé alakították át Tapolcán a Malom-tó partján álló malomkereket. Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma egy közeli hotel részleges ellátását is biztosítja.

A tapolcai vízkerék a felújítás előtt működésképtelen volt. A felújítás során a malomkerék teljesen új faszerkezetet kapott, ezentúl villamosenergia-termelésre is alkalmas. A felújításban az MVM Partner nyújtott segítséget. "Elkötelezettek vagyunk a fenntartható energiatermelés iránt, bármekkora méretű erőműről is legyen szó" - mondta Major György, az MVM Partner vezérigazgatója.

hirdetés

A tapolcai vízimalom akár az energiakereskedő társaság egyik szimbóluma is lehetne, hiszen a cég a malomhoz hasonlóan komoly tradícióval rendelkezik, ugyanakkor innovációval és megújulással képes folyamatosan továbbfejlődni, és továbbra is megőrizni vezető szerepét az egyre élesebb energiapiaci versenyben is - mondta Major György.

A vízimalom óránként 800 W teljesítményre képes, így egy év alatt akár 7000 kWh-t is termelhet, ami két átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználásának felel meg.

Büszkék vagyunk rá, hogy Tapolca városának egyik legmeghatározóbb jelképe - a vízimalom kereke - ismét forog.

A tapolcai vízimalom nem csupán helyreállt, amikor a vízikerék forgásba lendült, hanem a 21. század legnagyobb kihívására is választ adott: megújuló energia előállításával a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbólumává vált – mondta ifj. Mezőssy Zoltán, a Hotel Gabriella ügyvezetője.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: origo.hu

TOP 5