Skip to main content

 

Hiába látszik úgy, hogy befellegzett az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezménynek, korántsem nyugodhatnak meg az európai gazdaságért aggódó polgárok. Körvonalazódik ugyanis egy másik egyezmény, a CETA.

Láncreakciót indított el vasárnap a német gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel, aki azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) kudarcot vallott, bár ezt egyelőre senki nem akarja elismerni.

hirdetés

A német politikus a bukást azzal indokolta, hogy az eddigi 14 tárgyaláson a 27 fejezetből egyetlenegyet illetően sem sikerült megegyezni. A következő napon azonban Angela Merkel német kancellár szóvivője már cáfolta azt, hogy vége lenne a TTIP-nek.

Nem kellett sokat várni a folytatásra: kedden Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mondta el a Der Spiegelnek, hogy még sok a tennivaló a tárgyalásokon. Ezután Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja még próbálja menteni a menthetőt, így azt nyilatkozta, hogy nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt.

Úgy látszik azonban, hogy végül Francois Hollande francia államfő tette be a kaput a szabadkereskedelmi egyezménynek. A politikus egész pontosan úgy fogalmazott, hogy Franciaország nem akar olyan látszatot kelteni, mintha a TTIP-ről folyó tárgyalások az év végéig befejeződhetnének. Sőt, hozzátette azt is, hogy nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem hagyhat majd jóvá egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást. Ennél is konkrétabban fogalmazott a francia külkereskedelmi államtitkár: Matthias Fekl közölte, Franciaország a szeptember 22–23-i pozsonyi informális tanácsülésen javasolni fogja a tárgyalások befejezését.

Akik még kitartanak

Azonban nem mindenki örült annak Európában, hogy a TTIP-nek leáldozott: Kai Mykkänen finn kereskedelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az elkövetkező hónapokban az unió és az Egyesült Államok nem tudna megegyezni, akkor a globális kereskedelmi szabályokat Ázsia fogja majd meghatározni.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5