Skip to main content

 

Svédországban vizsgálat indult, miután tavaly augusztusban, a "We are Sthlm" zenei fesztiválon nagy számban és csoportosan támadtak meg és szexuálisan zaklattak nőket, írja az MTI. Belső használatra szánt rendőrségi jelentésekhez jutott hozzá az egyik legnagyobb újság, a Dagens Nyheter, és a hétfői számában nyilvánosságra hozta ezeket.

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy hangos felzúdulást keltett, hogy a németországi Köln rendőrsége lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért szexuális támadások.

hirdetés

Kiderült, hogy mintegy 50 gyanúsított hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek "dörgölőzésben és fogdosásban".

A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak, és a rendőrség elhallgatta ezeket az eseteket.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodott hangvételű nyilatkozatban reagált a hírre, és az áldozatul esett lányok kettős elárulásáról beszélt.

Dühös vagyok, mert ezek a fiatalok nem mehettek el a fesztiválra megszégyenítés nélkül. Ez komoly gond az érintettek és az ország számára is. Egy tapodtat sem hátrálhatunk meg, és nem nézhetünk félre.... Először azzal árulták el őket, hogy nem úgy kezelték az ügyet, ahogy azt megkívánnánk. Másodszor azzal, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást erről a problémáról

- mondta.

A helyi rendőrség a fesztivál után azt hangsúlyozta egy nyilatkozatban, hogy viszonylag kevés bűncselekmény történt a résztvevők számához viszonyítva, de a zaklatásról nem tett említést. Hétfőn egy rendőrségi szóvivő elismerte, hogy ilyen incidensek történtek, és sajnálkozását fejezte ki a tájékoztatás elmaradása miatt. Az országos rendőrfőkapitány alapos vizsgálatot ígért.

(Korábban nemcsak nemi erkölcs elleni bűncselekények történtek Svédországban. Tavaly gyilkossággal vádolták meg azt az eritreai migránst, aki, miután elutasították a mnekültjogi kérelmét, bosszúból halálra késelt két vétlen svéd állampolgárt, majd önmagával is végezni akart.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: We are STHLM / Facebook

TOP 5