Skip to main content

greenpeaceolajA környezetromboló északi-sarki olajkitermelés ellen tiltakozott több tucatnyi Greenpeace aktivista, amikor megszállta a Shell olajvállalat egyik jégtörőjét a helsinki kikötőben. Az egyik motorcsónakot Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója vezette, akit az akció során szintén előállították.


Számos országból összegyűlt aktivisták szálltak a Nordica nevű jégtörő hajó fedélzetére, blokkolva annak minden részét a kabinoktól az árbocig. Kifüggesztett transzparenseiken ez olvasható: „Megmentheted az Északi-sarkot!”, „You can save the Arctic!” A Greenpeace azt követeli a Shelltől, hogy hagyjon fel a különösen kockázatos sarkvidéki olajfúrásokkal. 

„Közel 400.000 embert képviselünk most. Ők néhány hónapja folyamatosan hangot adnak követelésüknek, hogy a Shell állítsa le felelőtlen tevékenységét, amely tönkreteheti az Északi-sarkot” – mondta a Greenpeace Nordic klíma kampányának felelőse, Sini Harkki. „Az olajvállalatok pontosan tisztában vannak azzal, hogy egy olajszennyezés a sarkvidékeken teljes mértékben tönkreteheti a környezetet, mivel a kiömlött olaj összegyűjtése lehetetlen” – tette hozzá.
Az aktivistákat letartóztatták, Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója 20 órát töltött a börtönben. Szabadulásuk után, ma hajnalban a nyílt tengeren érték utol a Nordicát, ahol újra sikeresen feljutottak a jégtörő fedélzetére. A Nordica emiatt kénytelen visszafordulni a szárazföld felé, amivel a rövid sarki nyár miatt rendkívül értékes napokat nyert az Északi-sark élővilága.

„Történelmünk során először nézünk szembe egy jég nélküli Északi-sark lehetőségével, és láthatjuk az élettér nélkül maradt jegesmedvék pusztulását is. Elítélendőnek tartom, hogy a Shell azon a világméretű katasztrófán keres pénzt, amit saját maga idéz elő” – mondta Szegfalvi Zsolt a magyar Greenpeace igazgatója, aki aktivistaként vett részt a demonstráción. „Azért vagyok itt, ennek a hajónak a fedélzetén, hogy nemet mondjak az északi-sarki olajfúrásokra, és hogy megvédjem a világ egyik legsérülékenyebb és leggyönyörűbb élővilágát.”

A Shell az első olyan nagy nemzetközi olajipari vállalat, amely az északi-sarki régióban található olaj kiaknázását tervezi. Ha sikerül olajra lelniük idén nyáron, más, olajban érdekelt óriáscégek is követik őket, elindítva ezzel a veszélyes, olaj utáni hajszát ezen az érzékeny területen. Az északi-sarki régiót az extrém időjárási körülmények és az igen rövid nyár jellemzi, ami miatt a Shellnek nagyon kevés ideje van a kutató fúrások elvégzésére. A fagyos hőmérsékleti viszonyok, a megjósolhatatlan időjárás és az olajfúró állomások elszigeteltsége eddig soha nem tapasztalt problémákat vet fel, melyek egy olajszennyezés megszüntetését és eltakarítását lehetetlenné teszik. Az üvegházhatású gáz kibocsátás gyorsabb mértékű hőmérsékletemelkedést okoz az Arktiszon, mint bárhol máshol a világon. A tengeri jégtakaró – mely a napsugárzás hőjének nagy részét visszatükrözi az űr felé – gyors visszahúzódása pedig további hőmérsékletnövekedést eredményez. Tanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy az itt található összes olaj kitermelése csupán háromévnyi globális szükségletet elégítene ki.
Képek az akcióról >>>

HÁTTÉR:
Az akcióban az alábbi országok aktivistái vesznek részt: Finnország, Dánia, Svédország, Norvégia, Németország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Olaszország, Észtország, Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile, Törökország.

Az Artica Shipping Oy egy kis vállalat, melynek a finn állam a tulajdonosa, amely tengeri jégtörésre szakosodott. Szolgáltatását multifunkcionális hajókkal végzi, nemzetközi tengeri szállítmányozással, kompátkeléssel és olajszennyeződések kezelésével foglalkozik. A cégnek öt jégtörője és három jégtörő/multifunkcionális hajója van (Botnica, Fennica, Nordica), valamint 11 kisebb kompja, melyek a Turku környéki szigetvilág személyforgalmát biztosítják.

A becslések szerint a teljes észki-sarki olajkészlet csak három évig lenne elég a mostani világszükségletet nézve. Emellett jelentős mértékű széndioxid kibocsátással járna a kitermelés, amely komoly kockázatot hordoz magában az ottani ökoszisztéma számára. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy az energia-hatékonyság és a tiszta energiák (szél, nap, geotermális) segítségével a globális szükséglet kielégíthető anélkül, hogy az Északi-sarkot megbolygatnánk. Az Egyesült Államok geológiai kutatásai azt mutatják, hogy mindössze 90 milliárd hordó olaj található az Arktiszon. A világ napi szükséglete jelenleg nagyjából 90 millió hordó naponta.

Forrás: http://www.greenfo.hu

TOP 5