Skip to main content

 

Ha úgy fogalmazunk, hogy Charlie és Meg a múltban él, mégis egy hobbitházban, egyáltalán nem járunk messze a valóságtól.

A régmúlt és a jelen találkozása

Történetünk két főszereplője éppen nem vágyott vissza a múltba, ahhoz azonban, hogy megfelelő otthont építhessenek maguknak a XXI. század elején, fel kellett eleveníteni és tanulmányozni azt, dédanyáink, dédapáink hogyan építkeztek a múltban.

hirdetés

A cél ugyanis nem más, mint az volt, hogy az épület lehetőleg csak természetes alapanyagokból, helyben található építőelemekből készüljön el, régi, azaz hagyományos építészeti technológiával, ugyanakkor a ház mégis egy kör formát felvett hobbitház legyen. Olyan, amelyben az ősök jó száz éve még biztos nem élhettek.

Cél volt az is, - mint általában megszoktuk már az ilyen mesebeli házikóknál -, hogy az épület energiafelhasználás szempontjából minél környezetbarátabb legyen, ezért a modern technológiát segítségül hívva olyan (újrahasznosított) dupla-üveget használtak fel például az ablakokhoz, amelyek eleve dél felé néznek, begyűjtve ezzel minél több meleget.

E szempontból figyelve a házat – az áramellátás mellett - tehát adódik néhány kivétel, mely jó 100-150 éve még nem létezett, ennek ellenére a ház legfőbb építőeleme kizárólag hagyományos, helyben termett fa vagy szalma lehetett csak, a házikó tetején élő réteggel, fűvel, elősegítve ezzel a manóház optimális hőháztartását. A hideg időszakban a ház fűtését fatüzeléssel oldották meg, a padlófűtéshez is ez adja a meleget.

Szerencsére Charlie-nak volt tapasztalata a hobbitházak építésében, hisz édesapjával már kisgyermek kora óta részt vett ilyen és más természetes, például faházak kivitelezésében, így ezt a tudást ötvözni volt képes a helyben korábban élt ősök tudásával, így alakítva ki a sajátságos házikó tervét.

A mesebeli házikó felhúzásához sok időre és kitartásra volt szükség, melyhez a „település” lakói is sok segítséget nyújtottak, hisz a ház egy Lammas nevű ökofalu mellett épült fel Walesben. Egy olyan helységben, ahol a lakók a hajdan ott élt emberek életvitelét követik ma is, vagyis abból élnek és gazdálkodnak, amit a természet ad nekik.

Héthektáros területen gazdálkodnak

A házikóhoz ”tartozik” egy héthektáros terület is, melyen lehet gazdálkodni, zöldséget és gyümölcsöt termeszteni, no meg állatokat tartani. A házikóhoz tatozik még egy piciny tavacska is, közvetlenül a manóház mellett, melyhez olyan stég is épült, ahol étkezni, teázni és beszélgetni is lehet.

A mesebeli házikóról, illetve annak felépítéséről alább tekinthető meg film, melyben látható, hogy a konyha egyben van a lakótérrel, a fürdő vagy a hálószoba azonban már nyilván nem. Ennyi intimitás kell, hisz a házaspárnak már született egy gyermeke.

 

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Képek: facebook

TOP 5