Skip to main content

 

Ellenzi az osztrák munkaerőpiac migránsok előtti megnyitását Rudolf Hundstorfer szociális miniszter egy szerdán bemutatott gazdasági tanulmány eredményeire hivatkozva. A nőkkel nem tudna mit kezdeni Ausztria, és sok lenne a bürokratikus probléma.

Az osztrák szociális minisztérium megbízásából a Wifo osztrák gazdaságkutató intézet által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha megkönnyítik a migránsoknak a munkahelyszerzést.

Az intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal növekedne, amely 33 ezer menekültkérelemmel számolva mintegy tízezer plusz munkakeresőt jelentene 2015-ben. A belügyminisztérium már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért a tárcavezető indokolatlannak nevezte a piac megnyitását - írta az MTI.

hirdetés

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) júniusi adatai szerint a 87613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A migránsok három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában.

A munkát keresők száma júniusban 381 898 volt, amely az előző év hasonló időszakához képest csaknem nyolcszázalékos emelkedés, a növekedés leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában volt tapasztalható.

A tanulmány szerint a migránsok munkaerő-piaci integrálása különösen a nők és a nemrég érkezettek esetében nehéz. A problémát leginkább a korábbi tanulmányaik elismerése és az amúgy is hosszú ideig tartó menekültügyi eljárás jelenti. A vizsgálat megállapította, hogy az érkezők számát nem befolyásolja, hogy egy országban mennyire nehezen lehet bejutni a munkaerőpiacra.

Az ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyilatkozata szerint a tanulmány csak megerősítette álláspontjukat, miszerint hiba lenne megnyitni a munkaerőpiacot. A másik oldalról NEOS liberális párt is bírálta a jelentést, és úgy véli: a kormány a migránsokat bűnbakoknak állítja be.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Daniel Bapinga, kongói bevándorló kávét készít egy osztrák szálloda halljában, Fotó: Joe Klamar / AFP

 

TOP 5